REVIEW

Ton Koopman - Batalha

Ferd Op de Coul | 01 oktober 2009

“Batalha” of “Strijd”, is de Spaanse of Portugese titel van een nieuwe orgel-cd waarop Ton Koopman zich kan uitleven in korte, karakteristieke composities van Spaanse en Portugese muziekvinders. Het Iberisch schiereiland heeft doorheen de eeuwen een rijke traditie opgebouwd van klassieke muziek, tot in onze tijd toe. Muziek voor alle instrumentale en vokale lay-outs. Vooral Renaissance en Barok hebben qua creativiteit, oneindig veel verbluffende muzikale hoogstandjes opgeleverd, al hebben daaraan ook componisten uit met name Italie, oa. Scarlatti en Boccherini, uitmuntend bijgedragen.

Batalha - Ton KoopmanDat op deze cd Ton Koopman als superieur vertolker excelleert, dankt hij natuurlijk op de eerste plaats aan zijn eigen kwaliteiten. Maar ook die van het kleurrijke orgel dat overwegend Spaans is toegerust met pregnante en nasale tongwerken, helle prestanten, fluiten, cornetten en andere sterk van onze vertrouwde noordelijke orgels afwijkende registers. Toch is ook dit geen oorspronkelijk en karakteristiek Spaans of Portugees (barok-) orgel, maar een in een Belgische kerk, de St.Lambert te Woluwé-Saint-Lambert (bij Brussel) gebouwd orgel uit 1985 van Patrick Collon, die tevens invloeden van Vlaamse bouwers aan het rijk geschakeerde palet heeft toegevoegd.

Ten tijde van illustere perioden in de Iberische klassieke muziek veroverden Spaanse en Portugese veroveraars en met veel geweld en goudkoorts Zuidamerikaanse kolonien. Van Spaans geweld manoeuvres kunnen we in onze historie trouwens ook meepraten, maar evengoed hebben veel Spaanse en Portugese componisten zich door veldslagen laten inspireren.

Vandaar die titel: “Strijd” of “Veldslag” bij diverse van deze werken. Muziek van vrijwel vergeten onbekende componisten, maar er zijn briljante, virtuose werkjes bij. In de jaren -80 heeft wijlen de eminente Brabantse organiste Dorthy de Rooy veel van deze en soortgelijke composities – maar wèl op lokale oude Spaanse en Portugese orgels - verklankt. Mogen ook die nog eens op cd verschijnen!

Maar: Koopmans opname is idiomatisch magnifiek qua uitvoerings-techniek en klankweergave. Een “must” voor orgel-liefhebbers!

Aanvullende informatie:

“Batalha”, Iberian Organ Music. Ton Koopman, orgel.
Werken van o.a. Braga, Bruna, Cabanilles, Coelho, De Seixas, Couthino, De Araújo.
Challenge Classics Records.
CC72320 Duur: 76’43”.


EDITORS' CHOICE