REVIEW

Egberto Gismonti - Saudações

Jan Luijsterburg | 25 september 2009

Egberto Gismonti is een Braziliaans componist en multi-instrumentalist met een enorme staat van dienst. Hij combineert klassieke invloeden van onder meer landgenoot Villa-Lobos met jazz en de traditionele muziek uit diverse streken van zijn land. Voor het eerst in 14 jaar brengt ECM weer werk van hem uit: het dubbelalbum Saudações, wat zoveel betekent als ‘hoi’, een groet bij het wederzien.

Egberto Gismonti - Saudações Saudações is een merkwaardig album. De twee CD’s zijn namelijk totaal verschillend; het is raden naar een reden om ze samen te voegen tot één uitgave. Ik houd het er maar op dat ze samen een beeld geven van de veelzijdigheid van Gismonti.

CD1 wordt gevuld met Sertões Veredas: tributo à miscigenação, een omvangrijke suite in zeven delen, voor strijkorkest. Het stuk is opgezet als een reis door Brazilie en door de geschiedenis van het land. In een uitgebreide toelichting wordt aan de hand van fragmenten uit de partituur uitgelegd waar de verschillende thema’s naar verwijzen. Het stuk voelt als een treinreis: lang, filmisch, soms monotoon, beetje minimal achtig, dan weer enerverend, bijna ritueel. Het vrijwel vibratoloos spelende, geheel uit vrouwen bestaande orkest Camarata Romeu uit Cuba is gespecialiseerd in Zuid-Amerikaanse muziek. Virtuositeit is niet aan de orde, maar het klinkt wel lekker authentiek.

Dat laatste geldt ook voor de tweede CD, Duetos de Violões. Gitaarduetten dus, gespeeld door de componist en zijn zoon Alexandre. De titel is niet helemaal correct, want drie van de tien werken zijn solo’s, twee van Alexandre, een van Egberto op zijn bijzondere tiensnarige gitaar. Het zijn bewerkingen van klassiekers uit eigen catalogus. In tegenstelling tot de orkestwerken is hier wel sprake van virtuoos spel. Er wordt regelmatig een nootje gemist, maar de snelheid is dan ook vaak halsbrekend. Heerlijke muziek, stevig in de traditie verankerd, maar soms uitwaaierend in improvisaties die geheel andere sferen verkennen.

Aanvullende informatie:

CD1: Sertões Veredas: tributo à miscigenação
7 tracks, speelduur 75:37
Camerata Romeau o.l.v. Zenaida Romeau
CD2: Duetos de Violões
10 tracks, speelduur 70:03
Alexandre & Egberto Gismonti, gitaar
Label : ECM 
Distributie: Challenge 


EDITORS' CHOICE