REVIEW

Julia Fischer - Bach Concertos


Jan de Jeu | 01 oktober 2009

De Hollandse Janine Jansen speelde al op Decca maar nu is dan ook haar Duitse evenknie bij dit grote label ingelijfd. Tot voor kort verschenen haar releases nog op het kleine audiofiele Pentatone label.

Julia Fischer - Bach ConcertosSaillant detail is dat Fräulein Fischer voor de opname van het Concerto for two violins in D minor, de Violon Concertos in A minor en in E minor alsmede het Concerto for oboe and violin in C minor net als voorheen gekozen heeft voor een samenwerking met balance engineer Jean-Marie Geijsen van Polyhymnia. Daarmee is een goede geluidskwaliteit gewaarborgd maar rijst wel de vraag waarom deze schijf niet verschenen is als hybride sacd. In mijn ogen een gemiste kans.

Op haar Guadagnini uit 1742 speelt ze de muziek wat sneller dan te doen gebruikelijk. Daarmee benadrukkend dat het hier om virtuoso concertos gaat en niet zo zeer om de ‘serieuze’ Bach. In het dubbelconcert, dat ze voor het eerst op dertienjarige leeftijd speelde met Lorin Maazel als tweede solist, is haar sparringpartner ditmaal de Russische violist Sasha Sitkovetsky. Hij bespeelt eveneens een Guadagnini, stammend uit 1753.

In het concerto for oboe and violin wordt Julia vergezeld door de Rus Andrey Rubtsov met wie zij eerder kamermuziek van onder andere Mozart speelde. Bijgestaan door the Academy of St Martin in the Fields zet ze hier met haar prachtige ronde toon op virtuoze wijze een schitterende muzikale interpretatie neer die rijper klinkt dan haar kalenderjaren voor mogelijk houden.


EDITORS' CHOICE