REVIEW

Mark Olson & Gary Louris - Ready For The Flood

Jan de Jeu | 25 september 2009

Bij deze twee namen moet je uiteraard ogenblikkelijk terugdenken aan die legendarische Amerikaanse alternatieve countryrockgroep The Jayhawks. De groep die in 1985 door deze beide heren opgericht werd. In 2003 verscheen met Rainy Day Music hun laatste album. Mark Olson, de in mijn oren in muzikale zin meest aantrekkelijke van de twee, had toen al acht jaar eerder de band verlaten.

Mark Olson & Gary Louris - Ready For The FloodHij richtte vervolgens samen met zijn vrouw Victoria Williams de groep The Original Harmony Ridge Creekdippers op en maakte daarmee enkele mooie albums. Minder interessant is de enige soloplaat die Louris na zijn periode met The Jayhawks maakte.

Toch is het nu juist dit album Vagabonds waar ik aan moet denken wanneer ik voor het eerst Ready For The Flood beluister. Het heeft dezelfde rustige, dromerige folky sfeer. En ook al zou het op een bepaald moment van mij wel wat meer bruisend mogen klinken, de magie van de beide op harmonieuze wijze in elkaar overvloeiende stemmen is iedere keer weer prachtig om te horen.

Slechts een enkel nummer maakt wat meer tempo en bij Bloody Hands en Chamberlain, SD wordt zelfs een vleugje Bluegrass toegevoegd. Black Eyes brengt weer even The Jayhawks in herinnering en dan besef je pas dat het inmiddels alweer veertien jaar geleden is dat Mark Olson en Gary Louis voor het laatst samen op een plaat te beluisteren waren. Na ‘Ready For The Flood’ kan ik alleen maar hopen dat het een volgend keer minder lang duurt voordat de beide heren opnieuw samen de opnamestudio induiken.


EDITORS' CHOICE