Mordaunt Short Aviano serie

Toen enige tijd geleden al bekend werd dat Mordaunt-Short een geheel nieuwe luidsprekerlijn wilde introduceren werd mijn interesse al snel gewekt, temeer omdat ik zo’n twee jaar geleden de Mezzo’s van dit merk al aan de spreekwoordelijke tand heb mogen voelen. Met als gevolg dat mijn luisterruimte nu vol staat met een imposant aantal weergevers, de importeur was zo vriendelijk om vrijwel de gehele nieuwe Aviano-serie aan Hifi.nl ter beschikking te stellen.

Uitgedokterd

De Aviano weergevers zijn ontwikkeld in Londen en bevinden zich in een klasse tussen de Avant- en de Mezzo-serie. Voor de ontwikkeling werd door de technici van het Engelse luidsprekermerk gebruik gemaakt van diverse technieken uit de Avant, de Mezzo- en de Perfomance-lijn van Mordaunt-Short. De behuizingen van de weergevers zijn verkrijgbaar in drie kleuren, te weten zwart, donker walnoten en rozenhout. Qua techniek hebben alle Aviano’s veel nieuws te bieden Zo zijn alle drivers door het bedrijf zelf ontwikkeld, is er  gebruik gemaakt van een vernieuwde derde generatie aluminium mid/ bassdriver (onder de noemer Continuous Profile Cone). Volgens de ontwerpers biedt deze opbouw garantie voor weinig vervorming en zeer voorspelbare prestaties.

Ook de unieke ophanging van de drivers (volgens V-form techniek) zou moeten zorgen voor een groter en zuiverder geluidsbeeld. Ook de gebruikte tweeters bieden genoeg innovaties, zo is de behuizing volledig ontworpen door een computer, met verbeterde spreidingseigenschappen tot gevolg. Deze aluminium dome tweeter wordt al meer dan twintig jaar door Mordaunt-Short toegepast en is volledig uitgedokterd. Deze op maat gemaakte driver bestaat uit een warmtebestendige spreekspoel met een vloeistofkoeling en –demping, met dezelfde behuizing als de tweeter uit de veel luxere Performance-serie. Voor de nieuwe weergevers werden nieuwe kast- en driverbeugels ontwikkeld, die samen met de gewelfde voorzijde zorgen voor meer rigiditeit en betere spreiding. De interne demping is vrij minimalistisch gehouden, maar biedt volgens de fabrikant voldoende demping van staande golven en kastresonanties.


EDITORS' CHOICE