Kemp SNS Plug

Kilian Bakker | 20 augustus 2009 | Kemp Elektroniks

Lichtnetstoringen blijven een grote ergernis voor de audiofiele gemeenschap en daarom is Ron Kemp al jaren bezig met zijn Kemp Elektroniks lichtnetproducten. We besloten één van de kleinste Kemp producten, de SNS plug onder de loep te nemen. De SNS Plug is compact, betaalbaar, gemakkelijk te installeren en voorzien van een vijftraps parallel-circuit.

De Techniek

SNS staat voor `Shunt Noise Suppressor`. Kemp Elektroniks maakt de SNS Plug overigens ook voor de Duitse firma HiFi Tuning, in welk geval het de HiFi Tuning Fremdgeräush Zerstörer heet (SNS Plug gaat toch wel wat gemakkelijer over de tong). De SNS Plug werkt puur als parallelfilter, wat betekent dat het geen stroombeperkende nadelen heeft maar wel minder effectief filtert dan een seriefilter. Bij een shunt-lichtnetfilter neemt de parallel-impedantie af naarmate de frequentie stijgt. Daardoor vormt de SNS plug praktisch een kortsluiting voor lichtnetstoringen en worden deze terug gereflecteerd naar de storingsbron. De filtering van de Kemp SNS Plug is vijfvoudig, inclusief beveiliging tegen piekspanningen en geïnduceerde stoorspanningen. Het SNS circuit werd ooit ontworpen als onderdeel van de uitgangstrappen van de Kemp Power Source.

Ron Kemp levert ook een zogeheten SNS Module die van montagepunten en drie (30 cm lange) aansluitdraden is voorzien. Kemp Elektroniks raadt voor deze SNS Module toepassingen aan in meterkasten, stekkerblokken en zelfs versterkers. Dat laatste moet natuurlijk in overweging worden gedaan wanneer het aparaat in kwestie nog binnen zijn garantie-periode zit. Verder is het werken met lichtnet altijd gevaarlijk en kan de installatie van een dergelijk product het beste door een ervaren techneut worden uitgevoerd.


Het binnenwerk. (Foto: Kemp)

De SNS module maakt ook deel uit van de KE-Powerstrip waar hij direct achter de `IEC 320/C19` aansluiting zit. De SNS plug zelf is erg praktisch omdat hij volkomen veilig voor elk stopcontact kan worden gebruikt. Bij Kemp dealers kan een meetapparaatje met de naam MND (Mains Noise Detector) worden geleend, om vast te stellen bij welk stopcontact de meeste verontreiniging voorkomt. De MND maakt de aanwezigheid van lichtnetstoring namelijk kenbaar door deze storing te vertalen in geluid. Het resulterende geluid kan varieren van een brom tot een hoogfrequent gesputter. De MND is voorzien van een plug met een stekkerdeel waar een SNS plug in kan worden gestoken, zodat er meteen kan worden vastgesteld of de storing daarmee wordt onderdrukt.

De SNS plug werkt het beste in een stopcontact met randaarde. Binnenin de SNS plug is een keurig printje aangebracht wat is voorzien van drie varistoren, zeven (goede kwaliteit) condensatoren, drie weerstanden en een kleine spoel. Ron Kemp geeft aan dat deze componenten met veel zorg zijn gekozen. De SNS plug kan behalve een plek in de lichtnetverdeeldoos van de A/V installatie ook op een aantal alternatieve punten worden geprobeerd waaronder een positie in (de buurt van) een meterkast of in hetzelfde stopcontact als de koelkast, bij een lichtdimmer of de PC (drie van de meest vervelende storingsbronnen binnenshuis).

 


EDITORS' CHOICE