REVIEWKlangwerk

Klangwerk (audio)PHIL luidspreker

Voor het eerst sinds hun komst, begin januari van dit jaar, gaan mijn eigen speakers van hun plaats. Dat moet wel, want de Klangwerk PHIL luidsprekers wensen met de rug tegen de muur te staan. Hoe dichter bij de muur, des te beter eigenlijk. Je mag ze zelfs aan de muur ophangen, als je de moeite neemt om de voet er even af te schroeven. Dat aan de muur hangen gaat me een stapje te ver. Dus zet ik ze neer zoals de importeur heeft verzocht. Lekker ingedraaid en mooi vrij van objecten in de omgeving.

Omdat de Klangwerk PHIL meer een luidspreker lijkt, die een doelgroep zal aanspreken die houdt van eenvoud, muziek en schoonheid, lijkt het me nauwelijks interessant om heel diep in te gaan op de technische aspecten. Edoch, wie naar deze lange doos luistert, zal worden gegrepen door de klankkwaliteit en zal daarom toch willen weten, hoe dat geluid tot stand komt. Vandaar in vogelvlucht de PHIL uitgelegd.

Klangwerk (audio)PHIL luidspreker

De kast meet 100 x 21 cm en is slechts 9,5 cm diep. Wie de voet meetelt komt op 19 cm. In de kast slechts twee units, beide van Audax. Een titanium dometweeter met een soort van faseplug, daaronder een 10 cm basweergever met een door Audax gepatenteerde HDA (High Definition Aerogel) conus. De ondiepe kast is gemaakt van MDF, daarna gespoten met Nextel verf (de onverslijtbare verfsoort). Het front, dat met soepel rubber is ontkoppeld van de kast, is van het harde materiaal Creanit. Creanit heeft een veel hogere dichtheid dan MDF en laat zich daardoor perfect afwerken. Omdat het zo hard is, kan het nauwelijks beschadigen. De fronten kunnen in alle RAL kleuren worden gespoten en later met een gerust hart naar een andere kleur worden gebracht. Verandert het interieur, dan verandert de PHIL mee.

De kast bevat een basreflexsysteem, met een speciale demping en versteviging met dwarslatten en bitumen. Het rendement van de tweeter is wat verbeterd door in het front een korte hoornvorm te frezen. Omdat de basluidspreker ook iets naar achteren is gezet, past daar een doekje voor. De luidsprekers moeten tegen de wand staan. Niet los in de ruimte. Daarnaast is het wenselijk (als ze niet aan de wand hangen) om ze sterk in te draaien, zodat de as van de tweeters een snijpunt heeft vóór de luisterpositie. De website van Klangwerk geeft uitgebreide informatie over zowel het systeem als de juiste wijze van opstellen. In alles op de site en aan de luidspreker merk je, hoe serieus de ontwerper van Klangwerk met zijn producten omgaat.

Klangwerk (audio)PHIL luidspreker

Om te luisteren sloot ik de (audio)PHIL aan op een paar forse buizenversterkers van Manley Labs, met daarvoor H.A.T. voor- en phonoversterker. Als cd-speler kwam mijn gemodificeerde Lua goed van pas. Voor het draaien van vinyl staat er een Transrotor platenspeler, die veelvuldig is gebruikt vanwege mijn voorliefde voor lp’s. De bekabeling is allemaal van Crystal Cable, dun en eigenlijk alleen al qua uiterlijk mooi aansluitend bij de PHIL. Omdat ik in een wijk woon waar de stroom verontreinigd is, stelde ik de nodige Kemp Elektroniks filters op om de set schone stroom te bezorgen. De totaalprijs van de set overtreft de prijs van de luidsprekers, een gegeven dat mee kan wegen in het eindresultaat. Waarbij ik gerust durf te stellen, dat het met een streepje minder elektronica eveneens genieten zal zijn van de PHIL. In de kamer zijn nog wat speciale maatregelen getroffen voor een betere akoestiek, iets dat niets met de PHIL te maken heeft, wel met mijn dagelijks genieten van muziek met mijn eigen of over een paar ter recensie aangeboden luidsprekers. Het is geen speciale luisterruimte, het is evenmin een ruimte met een slechte akoestiek. Het is eigenlijk de betere gemiddelde huiskamer.

EDITORS' CHOICE