Humax heeft naast de bestaande lijn decoders een High Definition decoder met harddisk en opnamemogelijkheid uitgebracht. Een wens van vele gebruikers die worstelen met een losse decoder en een losse recorder die samen moeten werken. Het is een decoder die voor verschillende netwerken geschikt is en die ik kon beproeven aan het Ziggo netwerk. Met een abonnement op extra zenders en op high definition tv-netten was het een dankbare taak om naar de tv te kijken, op te nemen, terug te spelen en de decoder te vergelijken met de concurrentie. Hoewel dat laatste om meerdere redenen vrij zinloos bleek, zoals u later kunt lezen.
De iHDR-5050C is een ontvanger voor gewone digitale televisie en voor high definition uitzendingen. Wie beschikt over een HD abonnement bij Ziggo, CAIW, Delta, Kabel Noord of andere aanbieders, kan beelden bekijken met een resolutie tot maximaal 1080i. Hoewel de normale tv-beelden slechts een resolutie hebben van 576i, zal de iHDR-5050C de beelden upscalen naar een hogere resolutie, mits u de HDMI-uitgang gebruikt.
Andere aanwezige aansluitingen voor externe recorders of tv-toestellen zijn: twee maal SCART, Composiet, Component en audio uit. Daarnaast is er een digitale optische uitgang voorzien voor Dolby- of PCM-signaal en is er een ethernetaansluiting. Zowel op de voorzijde van de decoder als achterop vind ik een USB-aansluiting voor externe harde schijven of andere USB randapparatuur. Het front van de Humax heeft stijl. Zwart met een (te) heldere display en een rood/blauwe streep om aan te duiden of de decoder aan of stand-by staat. De heldere display laat zien naar welke zender u kijkt, soms inclusief een klokje. Waarom dat klokje er wel of niet is, kan ik niet ontdekken. Het zal aan de ingeschakelde zender liggen. Het is uitermate prettig om te lezen welke zender u hebt gekozen, beter dan alleen een simpel cijfer neer te zetten. Verborgen achter het glimmende plexiglas front zijn de basisfuncties via druktoetsen te bedienen en zit de sleuf voor de Ziggokaart. Dat de kaart verstopt zit spreekt mij wel aan, niets is zo lelijk als een smartcard die zichtbaar blijft.
Aan de achterzijde vinden we een ventilator, die het inwendige van de decoder moet koelen en die nauwelijks geluid maakt. Wat ik wel hoor, is een lichte mechanische brom als het apparaat in bedrijf is. Dat geluid kan ook van de inwendige 320 GB harddisk komen, die draait zodra je de Humax start. Op de schijf kunnen twee programma’s tegelijkertijd worden opgenomen, of u kunt de schijf benutten voor timeshift van een programma waar u naar kijkt. De opslagcapaciteit is voldoende voor 53 uur televisie in high definition formaat, inclusief een Dolby geluidsspoor. De harde schijf is naar behoeven in te delen, want hij kan meer aan dan alleen tv-opnames bevatten. Zo kunt u via de ethernetaansluiting op de Humax fotobestanden uploaden naar de harde schijf via een FTP protocol, waarna u op het beeldscherm de foto’s kunt bekijken. Een andere optie is om via de ethernetpoort opgenomen programma’s naar een externe harde schijf over te brengen om te bewaren. Op die manier kunt u ze later zien of terughalen. Uiteraard werkt dat allemaal net zo makkelijk via de USB poorten. De Humax iHDR-5050C gaat daarmee een beetje in de richting van een mediaserver.
Humax levert bij de IHDR-5050C een beknopte Quick Start Guide die de ervaren Humax gebruiker snel op weg helpt. Wie voor het eerst te maken krijgt met een decoder/recorder als deze zal daar niet genoeg aan hebben om alle functies te benutten. Gelukkig is een cd-rom bijgesloten met uitvoerige instructies. Fijn, maar wat als u geen computer hebt? Dan valt u terug op de dealer, op vriendelijke familie of buren ben ik bang. De groenen onder u zijn waarschijnlijk blij te lezen dat de Humax in stand-by stand ongeveer 5 tot 10 Watt gebruikt en werkend tussen de 15 en 20 Watt. Hij is eveneens bijna helemaal uit te schakelen via de afstandbediening, met dien verstande dat op die manier de interne antenneversterker ook uit staat.