REVIEWB&W

Smaak

René van Es | 13 augustus 2009 | Fotografie René van Es | B&W

Het is een kwestie van smaak of u het beeld dat de Humax geeft, kwalitatief hoger inschat dan het beeld van de decoders van Cisco of Samsung. Met een aantal mensen hebben we stilstaande beelden en uitzendingen vergeleken en kwamen tot een eensluidende conclusie. De Samsung heeft het mooiste en scherpste beeld, maar kan niet opnemen. De Cisco en de Humax zijn elkaars gelijke, de Humax heeft intensere kleuren, de Cisco heeft een wat zachtere en natuurlijkere weergave. De resultaten waren weliswaar anders op plasma of LCD, maar in dezelfde verhoudingen ten opzichte van elkaar. Vooral op LCD is het beeld vaak hard en neigt naar de Barbie-kleurstellingen van Mattel. Wat dat betreft is er niets dat boven een ISF gekalibreerde plasma-tv uitkomt.

Humax iHDR-5050C

Live uitzendingen of opgenomen beelden tonen geen significante verschillen. Ook niet bij high definition opnames (die u overigens met een externe harddisk recorder nooit zult kunnen maken). Opnemen gaat uitermate makkelijk via de Elektronische Programma Gids (EPG). Programma aanwijzen met de cursor toetsen en de opname toets van de afstandbediening indrukken. Handig is, dat u vast kunt instellen in het menu dat de opname voor aanvang van het programma begint en later zal uitlopen. U hoeft nooit meer iets te missen als de omroepen een beetje meewerken. Het is jammer, dat Ziggo zich niet de moeite getroost de EPG van alle netten volledig een week vooruit naar de decoders te sturen. Sommige zenders gaan maar één of hoogstens twee dagen vooruit.

Even een zijsprong over de afstandbediening. Door de hoeveelheid toetsen en de kleine aanduidingen bij de toetsen, wit tegen een zwarte achtergrond, was het vaak zoeken naar de juiste toets. De remote oogt luxe en compleet, is dat ook, maar een met een kleurstelling van zwarte letters tegen een witte achtergrond zou Humax wat oudere klanten en mensen met een beperkt gezichtsvermogen een groot plezier doen. Ik ben heel wat keren naar een lamp gelopen om de juiste toets zelf te kunnen vinden. Ik weet dat een Logitech Harmony een oplossing is, maar wel tegen meerprijs. Terug naar de beeldweergave en de bediening. Zappen gaat redelijk snel. Naar de voorgaande zender springen veel vlugger. Een euvel van alle decoders en platte schermen. Teletekst, menu’s, EPG, Humax hanteert kleurstellingen die goed leesbaar zijn. Handig blijft, dat met dit soort decoders/recorders alle programma-informatie mee naar de disk gaat.

Humax iHDR-5050C

Later kunt u dus nog steeds zien, waar het programma over gaat, wat de programmaduur is en van welk net het is opgenomen. Ook handig is, dat u een historie kunt zien van de gekozen zenders. Op die manier ziet u snel of een kinderslot noodzakelijk is omdat de kleintjes beelden zien die boven de 18 pas bekeken mogen worden. Die historie is uitschakelbaar, speciaal voor soapkijkers die een mogelijk heimelijk genoegen liever verborgen houden voor andere gezinsleden. Het geluid dat de decoder presenteert is goed over de interne luidsprekers van de diverse schermen. Ongeacht of u dat doet via HDMI of via de audio-aansluiting. Het resultaat van een Dolby of een PCM digitaal signaal is afhankelijk van uw dac of receiver in combinatie met uw luidsprekers.

Mijn interesse in decoders als deze liggen in het vlak van beeld en geluid, het gemak van opnemen en weergeven of de timeshift-functie. Ik kon bijvoorbeeld niet van de "zoom"- en "wide"-knoppen afblijven om 4:3 uitzendingen uit te vullen op een 16:9 scherm zonder vervormde mensen te zien. Het is subliem, zoals de Humax dat doet als de tv die optie niet biedt (zoals mijn beide schermen via HDMI/DVI). Collega’s die een Humax bezitten gaan een stap verder. Eén collega is zeer te spreken over de netwerkfunctionaliteit, waarmee hij zijn foto’s laat zien via zijn tv-scherm. De andere roept juist over de optie om programma’s extern op te slaan voor later. Beiden kwamen met enthousiaste verhalen terug daarover. Waar de Humax niet voor is bedoeld, is video-on-demand en interactieve televisie. Daarvoor moet u voorlopig naar Cisco uitwijken, maar die ondersteunt op dit moment nog geen ethernet of USB. Mogelijk gaat Humax de mogelijkheid van interactieve televisie wel bieden; de ethernet poort is er geschikt voor.

MERK

EDITORS' CHOICE