REVIEWB&W

Primeur: Blacknote DSS30 Tube muziekserver

Eric de Boer | 16 juli 2009 | B&W

Het is alweer enkele maanden geleden dat ik tijdens de analoge dagen in Sneek voor het eerst oog in oog, of liever oor in oor kwam te staan met een digitale speler van het Italiaanse Blacknote. Zowel importeur Henk Niemeijer als de toen aanwezige ontwerper en eigenaar van onder andere dit audiofiele hifi-merk waren trots op het apparaat, de DSS30 Tube. En terecht.

Het merk Blacknote komt voort uit een afsplitsing van het bekende merk Bluenote. De producten die bekend staan onder Bluenote gaan door onder de naam Goldenote, met een flinke nadruk op de succesvolle reeks platenspelers, elementen en phonovoorversterkers. Maar ook blijven er versterkers, luidsprekers en cd-spelers verschijnen onder deze merknaam. Blacknote is vorig jaar opgericht met een nieuwe reeks producten. De ontwerpers hebben gekozen voor een duidelijk verschillend uiterlijke opbouw van de apparaten, die vooral digitaal geent zijn. Zwart, symmetrisch, flinke displays en een licht industrieel tintje geven de diverse componenten een geheel eigen gezicht.

Blacknote DSS30 Tube

Dit wil niet zeggen dat eigenaar en medeontwerper Maurizio Aterini niet de kwaliteit van de gebruikte componenten of de muzikaliteit van de apparatuur wilde ondermijnen. Dezelfde kwaliteit en puristische opbouw die gebruikers al kenden van de Goldenote-producten zijn terug te vinden in de Blacknote producten. Zo ook in het apparaat dat mij ter recensie geheel nieuw aangeleverd werd door importeur Sneek Hifi, de DSS30 Tube.

Geheel Digitaal

Hoe het nu komt dat een ontwerper van enkele flink vermaarde analoge producten zich toch zo toe wil spitsen op het digitale vlak? Welnu, uit de gesprekken die ik met Maurizio voerde tijdens de Analoge Dagen eerder dit jaar bleek allereerst dat hij ontzettend kundig is op het gebied van techniek en hier ook een studie in heeft afgerond. Ten tweede vindt hij dat het niveau van veel cd-spelers en andere digitale bronnen nog steeds ondergeschikt zijn aan hoe een feitelijke weergave behoort te zijn, wat duidelijk merkbaar wordt in het eerlijke maar vooral muzikale klankkarakter van zijn producten, maar daarover later meer.

Blacknote DSS30 Tube

De DSS30 Tube is dus een digitale speler. Niet voor cd’s maar voor zogenaamde ‘statische’ bronnen zoals een harde schijf, usb-stick of een netwerk.De naam van de reeks van dit merk komt dan ook van de benaming Digital Static Source af. De DSS30 Tube herbergt niet alleen een hoop technologie, maar ook een buizen uitgangstrap om het geluid nog nèt een beetje meer het warme analoge karakter mee te kunnen geven waar de producten van het Italiaanse bedrijfje hun succes aan te danken hebben. De droom van iedere audiofiel dus: een digitale speler met emotieoverdracht. Of de DSS30 Tube hieraan kan beantwoorden?

MERK

EDITORS' CHOICE