REVIEW

Mascott - Art Project

Jan Luijsterburg | 10 juli 2009

Veel mensen vinden dat een CD eigenlijk minstens 70 minuten moet duren, anders voelen ze zich bekocht. Net zoals dikke boeken soms niet om door te komen zo saai zijn en er praatgrage mensen zijn bij wie je graag een ‘uit’-knop zou vinden, geldt ook in de muziek dat beknoptheid een kwaliteit op zich is. De New Yorkse singer-songwriter Kandall Jane Meade zou voor velen een voorbeeld mogen zijn.

Mascott - Art ProjectMedio jaren 90 werkte ze samen met onder meer Sparklehorse en Helium, maar vanaf 2001 verschijnt eigen werk onder de naam Mascott. Art Project is haar derde album, en het eerste dat ook in Europa uitgebracht wordt. We krijgen er een bonustrack bij cadeau in vergelijking tot de Amerikaanse versie, maar dan nog duurt het album slechts 25 minuten. Tien liedjes van gemiddeld 2½ minuut: geen noot teveel. Er is duidelijk veel geschaafd, tot alleen de essentie over bleef. En die is mooi, heel mooi.

De arrangementen zijn daarbij precies wat de liedjes nodig hebben. Soms alleen een gitaar of piano, maar evengoed wordt er op zijn tijd een volle bandsound neergezet. Meade heeft een verleidelijke, ingetogen manier van zingen die met de doordachte aankleding optimaal effect sorteert. Kans om je te gaan vervelen krijg je niet, want naast beknopt is het album ook nog eens erg afwisselend, met het vrolijke, van de Carter Family bekende folknummer Wildwood Flower als vreemdste eend in de bijt.

Aanvullende informatie:
Speelduur: 25:49, 10 tracks
Label: Reveal Records / Rough Trade
Website
http://www.myspace.com/mascott


EDITORS' CHOICE