REVIEW

Muriel Herbert – Songs of Muriel Herbert

Jan Luijsterburg | 03 juli 2009

Liederen van een vergeten Engelse componiste. Dat is geen aankondiging die bij voorbaat enthousiast maakt. De coverfoto helpt ook niet echt: klassiek nostalgisch plaatje, niet bepaald spannend. Ondanks dat het klassieke lied niet mijn favoriete genre is raakte ik tot mijn verrassing gefascineerd door deze selectie uit de nalatenschap van Muriel Herbert (1897-1984). Dit is hele mooie muziek, een ontdekking.

Muriel Herbert – Songs of Muriel Herbert Dat we deze liederen nu kunnen horen is te danken aan musicoloog Bill Lloyd, die als kind zangles had van Muriel Herbert, een radioprogramma over haar maakte en enkele van haar liederen opnam. Slechts een klein deel daarvan is ooit gepubliceerd; na de jaren twintig nam de belangstelling voor het klassieke lied waarin zij zich als componiste gespecialiseerd had af. Lloyd benaderde Herbert’s dochter, de schrijfster Claire Tomalin, die de nalatenschap beheerde. In haar toelichting bij de CD beschrijft ze naast het levensverhaal van haar moeder ook haar blijde verbazing over de belangstelling, hoe laat die ook kwam. Over de composities uit haar hoogtijdagen in de jaren twintig van de vorige eeuw vertelde Muriel Herbert nooit iets aan haar dochter, die ze wel terdege muziekles gaf. Tomalin hoorde veel van de opgenomen stukken nu voor het eerst.

Herbert koos voor haar liederen meestal literaire teksten. Zo komen we onder namen als James Joyce, W.B. Yeats, Thomas Hardey en Robert Bridges tegen. Voor de opnamen werden eersteklas uitvoerende benaderd. Tenor James Gilchrist zingt 24 van de 36 opgenomen liederen voor zijn rekening, de Ierse sopraan Ailish Tynan de overige 12, waaronder zes korte liederen voor kinderen op tekst van Ada Harrison. Pianist David Owen Norris begeleidt treffend en fraai.

De sfeer is afwisselend melancholisch en sereen, maar altijd met een typisch Engelse elegante lichtheid. Most Holy Night, nummertje 32, vond ik meteen prachtig, net als opener Loveliest Of Trees. Melden dat de opname prachtig is en de mastering op HDCD perfect is bij een uitgave van Linn Records overbodig.

Aanvullende informatie:
36 tracks, speelduur 63:27
Label: Linn Records 


EDITORS' CHOICE