REVIEW

The Mourning Forest

Jan Luijsterburg | 25 juni 2009

Een treffende titel, het rouwende bos. Deze film van de veelbekroonde Japanse filmmaakster Naomi Kawase is al een flinke tijd bezig voor we het woud betreden met de hoofdpersonages: een verwarde, bejaarde man en een eveneens rouwende begeleidster uit het verzorgingstehuis waar hij woont. Wat wel vanaf de eerste beelden duidelijk is, is dat de natuur als oerkracht centraal staat in deze verstilde film.

The Mourning Forest Drieendertig jaar dood is ze, de vrouw van de dementerende maar fysiek nog krachtige Shigeki. Dat betekent volgens het Boeddhisme dat het moment gekomen is waarop ze definitief naar het hiernamaals gaat. Tijd voor het echte afscheid. Dat komt er als de auto waarmee de nieuwe verzorgster Machiko en Shigeki op pad zijn vast komt te zitten. Terwijl zij hulp zoekt gaat hij er vandoor, door de schitterende theeplantages een oud bos in. Machiko zet de achtervolging in en wordt in het bos geconfronteerd met het recente verlies van haar kind. In suggestieve beelden wordt de emotionele tocht van de twee verbeeld, die samengevat wordt door de vraag van Shigeki: “Leef ik, of niet?” De verlossing komt aan het eind, bij een oude boom, aan het graf van Shigeki’s vrouw.

Dood en reizen hebben veel met elkaar te maken in Japanse films, zoals bijvoorbeeld in de klassieker The Ballad of Narayama. The Mourning Forest, oorspronkelijke titel Mogari no mori, is een haast intuïtief gemaakte film. De niet-professionele acteurs dragen hun eigen naam, om dicht bij de eigen emotie te blijven, en werkten improviserend. Liefhebbers van een heldere plotlijn hebben hier weinig te zoeken. De kijker moet bereid zijn mee te gaan met het gevoel dat opgeroepen wordt door de imposante natuurbeelden, en zich de existentiele vragen te stellen.

The Mourning Forest

De film won de Grote Prijs op het filmfestival van Cannes in 2007, en staat in een uitstekende beeldkwaliteit op de DVD. Ook de geluidstrack, opgebouwd uit natuurgeluiden, is imponerend. Daar was nog heel wat werk aan te verrichten, want de tijdens het draaien in het bos opgenomen geluid bleek onbruikbaar door al te luid zoemen van de muggen. Dialogen moesten nagesynchroniseerd worden. Het als bonus toegevoegde interview met Naomi Kawase is kort en biedt een minimum aan toegevoegde waarde.

Aanvullende informatie:

Japan/Frankrijk, 2007
Speelduur: 93 minuten
Regie en scenario: Naomi Kawase
Productie: Christian Baute, Naomi Kawase
Camera: Hideyo Nakano
Montage: Tina Baz, Yuji Oshige
Art direction: Toshihiro Isomi
Muziek: Masamichi Shigeno
Met: Machiko Ono, Shigeku Uda
Uitgave: Filmmuseum 
Distributie: de Filmfreak 
Website: http://www.mogarinomori.com


EDITORS' CHOICE