REVIEW

Jimi Tenor & Kabu Kabu - 4th Dimension


Jan Luijsterburg | 11 juni 2009

Jimi Tenor is nog altijd een bijzonder fenomeen in de muziekwereld. Via industriele rock, compleet met zelfgemaakte instrumenten, en elektronische muziek ontwikkelde deze Fin zich tot een soort bigbandleider, ergens tussen jazz en orkestrale filmmuziek, maar altijd met een knipoog. Aan die typische cocktail wordt de laatste jaren een forse scheut Afrikaanse muziek toegevoegd, in de vorm van het trio Kabu Kabu.

Jimi Tenor & Kabu Kabu - 4th DimensionLassi Lehto heet hij in het echt. Tenor staat voor zijn instrument, de tenorsax. En Jimi komt niet van Hendrix, maar van zijn jeugdheld Jimmy Osmond. De ontmoeting met Kabu Kabu, een groepje in Duitsland levende West Afrikanen dat ooit nog Fela Kuti begeleid heeft, was een vruchtbare. Was hun rol op het album Joystone nog bescheiden, op 4th Dimension is Afrika zeer aanwezig. Groovende, spacy ritmes met daaroverheen veel psychedelische solo’s, Sun Ra is niet ver.

Vaak ligt de nadruk op de vette afrobeats, maar even vaak trekken Tenor en zijn Finse kompanen de aandacht met heftig voort-tetterende blazers. Als ontspannen achtergrondmuziekje is deze CD uitermate ongeschikt: het gaat er vrijwel voortdurend ongemeen heftig aan toe.

Soms mengen muziekstijlen zich als vanzelf, hier blijft het continu een beetje wringen. Dat maakt de combinatie zeker niet minder interessant. Een enerverend, feestelijk plaatje, maar mijn favoriete Jimi Tenor album blijft toch het orkestrale Out Of Nowhere uit 2000, op het WARP label.

Aanvullende informatie:
Speelduur 68:33, 14 tracks
Label: Sähkö / Rough Trade
Website:
www.jimitenor.com
www.myspace.com/myjimitenor

EDITORS' CHOICE