REVIEWTangent

Productbespreking: Tangent EVO E5

Max Delissen | 04 juni 2009 | Tangent

(Productbespreking / Advertorial)

Het merk Tangent kennen we natuurlijk al van de in fraaie retro-design kastjes gestoken tafelradio`s, maar wat de meeste mensen niet weten is dat er in het assortiment van dit Deense merk ook luidsprekers zitten.

Vier series maar liefst, met de EVO als instapmodel. Nu betekent het woord ‚Äúinstapmodel‚ÄĚ doorgaans dat niet alleen de prijs laag is, maar dat er ook niet zo nauw gekeken mag worden naar de kwaliteit van het gebodene. Niet zo bij Tangent. Het kleine doosje dat op de redactie wordt gebracht bevat twee in fraaie zwarte hoogglans lak uitgevoerde luidsprekertjes. Dat er bij Tangent over details wordt nagedacht heb ik als eens eerder mogen constateren. Boven in de doos zitten, bij de gebruiksaanwijzing, twee keurige wit katoenen handschoenen, die vingerafdrukken moeten voorkomen.

Dat dat geen overbodige luxe is blijkt als ik de luidsprekers na een paar dagen duchtig inspelen op kantoor naar onze luisterruimte verplaats. Natuurlijk even (macht der gewoonte) vergeten om die handschoenen weer aan te doen, en meteen is het magische effect van de maagdelijk glanzende kastjes verpest door mijn klamme vingerafdrukken. Die overigens eenvoudig weg te poetsen zijn, als maar de nodige voorzichtigheid in acht wordt genomen. Gebruik daarvoor de zachtste doek die voorhanden is. Een kras van een te ruwe stofdoek is zo gemaakt, en eeuwig zonde.

Techniek

Als ze daar zo staan, met hun afgeronde hoeken en de frontjes er toch maar even af gehaald, valt pas goed op hoe schattig ze zijn. Misschien is dat helemaal geen geschikt hifi-woord, maar neem van mij aan dat de aaibaarheid (mét handschoenen!) en de daarbij behorende WAF erg groot is. De frontafmetingen zijn een uiterst bescheiden 23x14,5 centimeter, bij een kastdiepte van 20 cm.

Het gevaar dat daarin schuilt is overigens dat mensen dit speakertje als boekenplankluidspreker gaan zien. Neem van mij aan: op een zeer klein aantal uitzonderingen na is geen enkele luidspreker geschikt om op een boekenplank te musiceren. Als het tenminste de bedoeling is dat er serieus naar muziek geluisterd gaat worden, want zoals zal blijken weet deze kleine schoonheid daar behoorlijk goed mee weg te komen.

De gebruikte units komen mij niet bekend voor. De 5 inch woofer heeft een gecoate conus die er netjes uitziet, al is het ‚Äúgeweven‚ÄĚ structuurtje volgens mij opgedrukt. De forse¬† magneet is afgeschermd, maar de functie daarvan sterft eigenlijk tegelijk met de CRT televisie uit. Toch is het een detail dat respect afdwingt. De 1-inch soft-dome tweeter is voorzien van een kleine maar krachtige neodymium magneet. Het filter dat direct achter de keurig ge√Įsoleerde enkele inputs zit bevat geen exotische componenten, maar wel foliecondensatoren. Het kleine stukje synthetische demping dat in de kast is gevouwen¬† ziet er wat overbodig uit, maar vervult vast ook een functie. Het aan de achterzijde gemonteerde baspijpje is van karton, maar zit wel met een mooie trompetvormige kunststof uitlaat vlak in het achterpaneel verzonken.

Verder op de achterkant nog de twee schroefgaten voor de meegeleverde ophangbeugels. Ook daar moet ik even een waarschuwende vinger voor heffen. Hoewel we hier met een goed doordacht en ijzersterk systeem te maken hebben zorgt het gebruik van dit ophangbeugeltje er wel voor dat de baspijp zo`n halve centimeter van de muur komt te zitten. Door de compressie die daardoor optreedt wordt het laag er niet beter op. De keuze is aan u, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

MERK

EDITORS' CHOICE