REVIEWTangent

Luisteren


Max Delissen | 04 juni 2009 | Tangent

Na enig schuiven in de luisterruimte blijkt dat de EVO E5 echt een plekje op een goede stand verdient, maximaal zo`n 50 centimeter van de achterwand, en vrij ver van de zijwanden. Enig experimenteren met de opstelling onthult verder dat de EVP E5 gevoelig is voor toe-in. Daarmee bedoel ik de mate waarin ze op de luisterpositie gericht zijn. Helemaal recht ten opzichte van de achterwand levert een wat diffuus beeld tussen de luidsprekers op, en wanneer ze precies op de luisterplaats gericht worden is het beeld weliswaar redelijk diep, maar niet zo breed. Ergens halverwege levert het fraaiste plaatje op, waarin de luidsprekers grotendeels “verdwijnen”.

De gebruikte elektronica is ook van belang. Vaak zal deze luidspreker vanwege zijn prijs gecombineerd worden met een versterker of receiver uit het budget-segment. Om goed te bepalen waar ze écht toe in staat zijn koos ik echter voor aansturing met een kostbare en krachtige TacT Millennium digitale versterker, aangestuurd door een Sony XA 50ES cd-speler. Een oud beestje, maar voorzien van een fantastisch loopwerk, dat dus uitstekend combineert met de TacT.

Ik heb ooit zelf een cd samengesteld met fraaie tracks uit eigen collectie. Geen audiofiel geneuzel, maar wel bloedmooi opgenomen. Voordeel is dat ik deze tracks stuk voor stuk goed ken, en het resultaat kan afzetten tegen eerdere luistertests. De EVO E5 is dus in staat om een mooi plaatje neer te zetten, dat soms zelfs redelijk ver buiten de luidsprekers komt, met aardig wat diepte, en een behoorlijke detaillering. Op wat softe kleuring in het lage midden na is het geluid behoorlijk neutraal, en ik vergeet al snel dat ik een notitieblokje op mijn schoot heb liggen. Altijd een goed teken.

De dynamiek van de luidsprekertjes is redelijk goed, beter dan je in deze prijsklasse zou verwachten. Percussieve geluiden worden met behoorlijk wat snelheid weergegeven, en ook op hoog volume blijft het mooi open klinken. Stemmen zijn goed verstaanbaar, ook al is het zweempje kleuring in het lage midden goed hoorbaar. Een beetje kleuring is niet erg, zeg ik altijd maar, als het mijn kleur maar is... Het hoog is nooit scherp, soms zou het zelfs een tikje meer mogen hebben. Zeker geen opdringerige luidspreker.

De laagweergave verdient een speciale vermelding. Hoewel het allerlaagste laag er natuurlijk niet uit komt (natuurkundig gezien ook niet mogelijk uit zo`n klein kastje) zit ik mezelf voortdurend te verkneukelen over het volle geluid dat er nochtans uit komt. Zelfs als ze een halve meter van de achterwand staan weten ze de forse luisterruimte goed te vullen. En het grootste compliment dat ik kan geven is dat ik geen enkel moment de aandrang voelde om te skippen naar het volgende nummer op de cd. De EVO E5 maakt dus muziek.

Conclusie

Aan een setprijs van 219,95 euro kun je je eigenlijk al geen bult vallen, maar als je voor dat geld ook nog eens aardig wat muziek krijgt, verpakt in een stijlvol vormgegeven en prachtig afgewerkt kastje, dan is dat beslist iets om blij van te worden. Als deze EVO E5 met zorg wordt behandeld is het een erg dankbare luidspreker, die zijn prijsklasse   overstijgt. Of u nu een kleinbehuisde met gevoel voor design bent, of een kritische muziekliefhebber die op zoek is naar een interessante weergever voor “de kleine set op de studeerkamer” maakt dan ook niets meer uit. Dit is een verdraaid mieters setje.

MERK

EDITORS' CHOICE