REVIEW

J.S. Bach - Inventionen und Sinfonien, Französische Suite V

Jan Luijsterburg | 04 juni 2009

De Weense pianist Till Fellner heeft al een flinke faam opgebouwd, maar zijn discografie is nog bescheiden. Een paar jaar geleden maakte zijn visie op het eerste boek van Bach’s Wolhtemperierte Klavier op ECM veel indruk. De opvolger is niet het tweede boek, maar de als studiemateriaal geschreven tweestemmige Inventionen en driestemmige Sinfonien, aangevuld met de vijfde Franse Suite.

J.S. Bach - Inventionen und Sinfonien, Französische Suite VHoewel dus niet bedoeld als concertstukken zijn de Inventionen en Sinfonien schitterende, erg gevarieerde stukjes om naar te luisteren, zowel in een zaal als thuis van de CD. Fellner had dat als kind al door, maar werd er door zijn docent Alfred Brendel nogmaals op gewezen. De studies zijn bedoeld om te leren het klavier te laten zingen. Fellner kan dat als weinigen. Geholpen door zijn instrument, een moderne vleugel, en de prachtige door labelbaas Manfred Eicher vastgelegde akoestiek van de Mozartsaal van het Wiener Konzerthaus. Fellner staat boven de noten en speelt met vanzelfsprekend gemak en muzikaliteit.

In een interview vergelijkt Fellner de studies van Bach met Webern en Kurtág, hoewel in een heel ander muzikaal jargon ook meesters in beknoptheid en concentratie op de vierkante millimeter. Door de CD af te sluiten met een suite van dansen, losser en meer vloeiend, is het programma mooi in balans. Een in veel opzichten perfect, warm aanbevolen schijfje.

Aanvullende informatie:

Speelduur: 68:11, 37 tracks
Till Fellner, piano
Label: ECM New Series 
Distributie: Challenge 
Website: www.tillfellner.com


EDITORS' CHOICE