REVIEWNAD

Recensie NAD C565BEE CD-speler

Kilian Bakker | 11 juni 2009 | NAD

Verschillende nieuwe NAD spelers zijn hier het afgelopen jaar de revue gepasseerd; na de `instap` C515BEE kwam de middenklasse C545BEE op bezoek en nu staat de C565BEE op de CD-spelerplek van het audiomeubel. De C565BEE is het topmodel uit NAD`s Classic Series productlijn en heeft volgens de fabrikant een (CD) prestatieniveau wat dat van de NAD Masters Series M5 benaderd bij een 50 procent lagere aanschafprijs.

Die opmerkelijke stelling van NAD komt over als audioappels met audioperen vergelijken want de M5 ondersteund immers 5.1 kanaals SACD, heeft gebalanceerde digitale (AES/EBU) en analoge uitgangen en een meer solide behuizing.

NAD C565 BEE

De kracht van het C565BEE ontwerp schuilt echter in wat hij ten opzichte van de M5 qua format-ondersteuning en metaalwerk weglaat terwijl de tweekanaals CD weergave zo dicht mogelijk bij die van de M5 blijft. Dat kan worden gezien als een NAD traditie; `downscaling` vanuit topmodellen zonder teveel in te boeten aan puur muziekgenot.

C565BEE

De nieuwe C565BEE voelt beduidend meer solide en torsiestijf aan dan de 515 en 545 modellen. Dat is te danken aan een meer rigide frontpaneel, bestaande uit een dik aluprofiel en een plaatstalen afscherming voor de besturings-electronica die de `kuip` op enkele punten verstevigd. Het Sanyo loopwerk is via vier spiraalveren ontkoppeld van het ASAtech DVD lademechanisme wat op twee rigide plaatstalen subframes staat.

NAD C565 BEE
Foto: Chris van Bunschot

Een afgeschermde ringkerntrafo voedt de C565BEE terwijl de speler in `standby` wordt gevoed uit een SMPS (schakelende) voeding om tegemoet te komen aan EU regulaties (waarbij het verbruik in standby onder de 1 Watt dient te blijven). Dezelfde fraaie en complexe servoprint als die van de C545BEE is ingezet want het CD-loopwerk is identiek. Op de hoofdprint zijn behalve twee Wolfson 24bit / 192 kHz DAC-chips aardig wat spanningsregelaars en hoogwaardige passieve componenten te zien, zoals Nichicon Fine Gold elco`s en Wima MKP`s. In één woord: verzorgd. In nog een woord: luxueus.

MERK

EDITORS' CHOICE