REVIEWNAD

Luisteren

Kilian Bakker | 11 juni 2009 | NAD

Met filterstand 1 en de SRC in `Off` als vaste instelling werden de luistersessies met CD`s en een USB stick hervat (de digitale ingang werd niet gebruikt omdat er geen bronnen met een Toslink uitgang voorhanden waren).

De Rory Block CD Blues Walkin`s Like A Man verdween in de CD-lade waarna haar versie van het legendarische Death Letter Blues (Son House) werd uitgelezen. Het percussieve snarenspel kwam opvallend impulsief, helder en levendig over. Bij haar zang kwamen de rijke nagalm en de opname akoestiek goed uit de verf. De verstaanbaarheid was erg goed, zonder sibillance (s & t klank) nadruk. Er was sprake van een even zelfverzekerde als ontspannen presentatie met een zeer goed dynamisch contrast. Deze high-energy interpretatie van een blues-klassieker kan bij sommige CD-spelers wat teveel van het goede worden (met name in de presence-band). Met de C565BEE als bron kwam de expressiviteit geheel tot zijn recht terwijl de geliefde NAD-flow als vanouds aanwezig was. De tragedie van `high-end` audio en betere HiFi is dat men vaak in toenemende mate opname`s gaat afkeuren naarmate de resolutie van de weergave verbetert. Daar is bij deze NAD speler geen sprake van; hij gaat qua dynamische expressie en transparantie beduidend verder dan de C545BEE zonder aan luistercomfort in te leveren.

NAD C565 BEE

Bij I Am A Man Of Constant Sorrow van de CD O Brother, Where Art Thou werd het gitaarspel van Chris Thomas King en de uitsterving van de snaren dusdanig duidelijk weergegeven, dat het uptempo snarenspel pluk voor pluk en greep voor greep kon worden gevolgd. De zang van Dan Tyminski kwam op droge, directe wijze naar voren zonder een hard randje, wat het met menig CD-speler ongevraagd meekrijgt. De kenmerkende harmoniëring van de samenzang werd goed bediend door de bovengemiddelde tonale coherentie waarmee de C565BEE te werk gaat. Deze track kan soms wat te kaal worden weergegeven waardoor de muziek zijn intensiteit verliest. De NAD zorgde voor de juiste hoeveelheid body en ritmische voortstuwing.

The Delta Connection van H.P. Lange is een bijzonder blues-album van een relatief jonge zanger die National Steel guitar speelt, begeleid door knallende en zware percussie. De getergd klinkende stem van H.P. Lange kwam flink direct en zeer geloofwaardig over terwijl de steel-guitar uithalen lekker ruig klonken, met een mooi weergegeven `ping` bij elke pluk aan een messing snaar. De zware (en dan bedoelen we ook zware!) stompen van de drummer kwamen zowel elastisch en rond als flink impulsief en solide over. Die laatste twee facetten zou men niet direct van een NAD CD-speler verwachten en het geeft in feite aan dat de C656BEE inderdaad dichter bij de M5 dan bij zijn meer bescheiden familieleden staat. Het mondharmonica spel miste echter wat aan `bite`, terwijl het rollende vibrato weer heel goed uit de verf kwam. Alhoewel het tamelijk confronterende karakter van H.P. Lange`s muziek met enkele andere CD-spelers uit de 950 tot 1400 Euro prijsklasse nog sterker naar voren kwam, zal er zonder direct vergelijk niet snel een gevoel van gemis ontstaan. Het gemak, de uitgewogenheid en de tonale zuiverheid waarmee de C565BEE te werk gaat ontaard niet in `over-easy listening`, laat staan sulligheid. Nee, drama en drive staan aardig hoog op het menu van deze speler, zij het niet geheel bovenaan.

Met de bronkeuze selector op USB werd een USB Stick ingestoken met daarin opgeslagen Dali demo-tracks (geript met Exact Audio Copy bij een bit-rate van 320kb/s, de MP3 codering werd gedaan met LAME 9.37). Bij de instrumentale interpretatie van Walking On The Moon kwamen de snaredrum en de rimshots respectievelijk lichtvoetig, impulsief en lekker `snappy` over, met verbluffend natuurlijk klinkende klakken van hout-op-metaal. De geplukte contrabas klonk prettig sonoor en elastisch, met behoorlijk wat lucht rond het instrument. MP3, USB... sonoriteit, lucht? Jazeker. Met name percussie klonk erg goed, met grote dynamische sprongen en natuurlijk klinkende trommelvel- en bekkenklanken. Deze USB-stick werd reeds eerder ingezet bij andere recensies, waaronder die van de NAD C715BEE all-in-one. De USB prestaties van de C565BEE zijn onvergelijkbaar veel beter en deze poort kan dus als een serieuze extra optie worden gezien.

MERK

EDITORS' CHOICE