REVIEW

Conor Oberst & The Mystic Valley Band - Outer South


Jan Luijsterburg | 28 mei 2009

Nog geen 30 jaar oud, heeft Conor Oberst al een enorme discografie op zijn naam. Ironisch genoeg maakt het werk dat hij als Bright Eyes uitbracht een meer persoonlijke en urgente indruk dan wat de laatste tijd zijn eigen naam draagt. Outer South is een echt bandalbum waar vooral het spelplezier van af spat.

Conor Oberst & The Mystic Valley Band - Outer SouthDe rol van de band is daarbij groter dan ooit. Oberst schreef en zingt slechts de helft van het album, gitaristen Taylor Hollingsworth en Nik Freitas, drummer Jason Boesel en bassist Macey Taylor nemen ook allemaal een of meerdere nummers voor hun rekening. Dat verhoogt de variatie, maar niet het niveau. Hoewel alle liedjes minimaal ‘aardig’ zijn wordt dat niveau zelden echt ontstegen met iets gedenkwaardigs. De enige nummers die me echt raakten zijn White Shoes, niet toevallig het enige stuk dat solo door Oberst gespeeld wordt, en een werkje dat aangeduid wordt met een dikke streep die staat voor Big Black Nothing.

Outer South is vooral een ontzettend degelijk album in Southern rock stijl, met alle clichés die daar bij horen, inclusief ronkend hammond orgel en pronte gitaren. Van de traditionele couplet-refrein-couplet-refrein-break-solo-refrein opbouw wordt nergens afgeweken. Liefhebbers van jaren 70 countryrock zullen ervan smullen, de geest van Dylan waart hoorbaar rond, maar zelf vond ik het album, mede door de lengte, nogal aan de saaie kant. Dat kon van het laatste Bright Eyes album Cassadaga niet gezegd worden.

Aanvullende info:
Label: Wichita Recordings / Konkurrent
Speelduur: 70:09, 16 tracks
Websites:
http://www.conoroberst.com
http://www.myspace.com/conoroberst

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »