REVIEW

Vassilis Tsabropoulos - The Promise

Jan Luijsterburg | 14 mei 2009

De Griekse pianist Vassilis Tsabropoulos is een uiterst veelzijdig muzikant. Hij combineert invloeden uit tal van culturen en stijlen in zijn welluidende, deels gecomponeerde, deels geïmproviseerde muziek, maar heeft daarnaast nog een carrière als klassiek concertpianist. Op zijn nieuwe soloalbum kiest hij voor impressionistische, bijna Satie-achtige soberheid.

Vassilis Tsabropoulos - The PromiseOpeningsstuk The Other keert enkele keren terug als een soort refrein, waarmee het album de vorm krijgt van een suite, een hechte eenheid. Uit het recente Melos, gemaakt met celliste Anja Lechner en drummer U.T. Gandhi, keert de compositie Promenade terug, nu in soloversie.

Djivaeri is een Griekse traditional, de overige stukken zijn enkele weken voor de opnamen gecomponeerd. Ze klinken als spontane improvisaties, met veel gevoel voor melodie en kleur. Met minimale middelen sorteert Tsabropoulos maximaal effect, vertoon van virtuositeit wordt vermeden.

Bijzonder aangename muziek, geschikt voor intensieve beluisteren maar ook evenzeer bruikbaar als verantwoord muzikaal behang. Klassiek, jazz of populair, dergelijke grenzen worden opgeheven. Knap is dat Tsabropoulos’ weldadige, etherische klanken in al hun spiritualiteit nooit zweverig of sentimenteel worden. Muziek waar een groot publiek veel plezier aan moet kunnen beleven.

Aanvullende informatie:

11 tracks, speelduur 55:22
Label: ECM 
Distributie: Challenge 
Website: http://www.tsabropoulos.gr


EDITORS' CHOICE