REVIEW

Icy Demons - Miami Ice

Jan Luijsterburg | 07 mei 2009

Wat goed is kan ook langzaam komen. Het derde album van de heren Pow Pow (van Man Man, eigenlijke naam Chris Powell) en Blue Hawaii (producer Griffin Rodriguez) verscheen in 2007 in Japan, vorig jaar in thuisland VS op het label met de fraaie naam Obey Your Brain (goed advies), en bereikt nu via het Britse Leaf Label alsnog ons land.

Icy Demons - Miami IceBij deze heren staat het experiment voorop, maar meer dan voorheen krijgt dat vorm in dingen die lijken op liedjes. Rare liedjes, dat zeker, in een uitbundig scala van contrasterende stijlen. Belangrijkste invloed lijkt wel de zogeheten Krautrock, met name Can, rond 1970, basis voor de meer recente Post-rock stroming. Maar er is ook een doorgeslagen samba en een hypnotiserend stuk met sterk Afrikaanse inslag, Jantar Mantar, voor mij het hoogtepunt van dit album.

Er wordt razendknap gemusiceerd, de drumpatronen zijn onnavolgbaar virtuoos, maar net zo gemakkelijk gaat er een antiek drummachientje aan en is het lulligheid troef. Dat heeft wel als gevolg dat het lastig is grip te krijgen op dit korte album, waarop enkele tracks voorbij zijn voor ze goed en wel op gang gekomen lijken. Zang is erg naar achter gemixt, wat ten koste gaat van de verstaanbaarheid.

Tikje nerdy affaire kortom, die zich primair op het verstand richt en daar interessant ontregelend werk verricht. De onderbuik blijft meestentijds onaangedaan.

Aanvullende info:
9 tracks, speelduur 31:46
Label: Leaf / Konkurrent
Website:
http://icydemons.com
http://www.myspace.com/icydemons


EDITORS' CHOICE