REVIEW

Anne Soldaat - In Another Life

Jan Luijsterburg | 23 april 2009

Voor het eerst staat de naam Anne Soldaat op de voorkant van een cover, maar een nieuwkomer in de muziek is hij niet bepaald. Jarenlang speelde en zong hij koortjes in Daryll-Ann, en daarna maakte hij een CD als voorman van het bandje Do-the-Undo. Het solodebuut, opgenomen in de huiskamer van singer-songwriter en multi-instrumentalist Jason Falkner, klinkt als een klok.

Anne Soldaat - In Another LifeDat het wel klikte tussen de twee is goed te horen. Ze delen een gevoel voor perfecte popsongs met sterke referenties aan de muziek uit de periode 1967-1973. Wie de catalogus van ex-Jellyfish lid Falkner ziet kan de Beatles fascinatie niet ontgaan, en dat hij vanaf de eerste kennismaking enthousiast was over de sound van Daryll-Ann verbaast dan ook niet.

Ongeveer de helft van de nummers werd samen gecomponeerd en er werd flink gebruik gemaakt van Falkner’s collectie oude toetsinstrumenten. De kraakheldere sound varieert sterk per nummer, van Hollandse sixties ‘beat’ elementen tot psychedelica en de couleur locale van de opnamelocatie, LA, met twinkelende gitaren. Vooral de vroege Steely Dan klinkt helder door in de meer uptempo nummers.

Soldaat blijkt als artiest op het punt gekomen dat hij zijn eigen onzekerheden onder de loep durft te nemen in zijn teksten. Daar moet je paradoxaal genoeg ook wel weer redelijk zelfverzekerd voor zijn. Het meest recht voor zijn raap gebeurt dat in het nummer Born to Perform, waarin op een prachtige melodie de zelfironie ten top gevoerd wordt. Dromen dat je een Freddy Mercury bent, maar meteen vaststellen dat je eigenlijk meer als Nick Drake bent. “It’s all in my head you know / just a place I can hide”.

Daryll-Ann heeft altijd meer enthousiasme bij de muziekpers dan bij het grote publiek opgeroepen. Mooie degelijke liedjes maken is niet per definitie hip of cool. In Another Life straalt zowel vakmanschap als inspiratie uit en is bovendien erg prettig om naar te luisteren. Ik kan me niet voorstellen dat niet heel veel mensen zich aangesproken zullen voelen door deze plaat. Iedereen die een platenspeler in huis heeft wil ik even wijzen op de vinyl versie, waar, zoals gebruikelijk bij Excelsior, gratis ook de CD bijgevoegd is.

Aanvullende info:
Label: Excelsior / V2
Speelduur: 40:29
Website:
www.annesoldaat.com
http://www.myspace.com/dotheundo


EDITORS' CHOICE