REVIEW

The Veils - Sun Gangs

Jan Luijsterburg | 23 april 2009

De eerste twee albums van The Veils, het vaak van samenstelling veranderende bandje rond Finn Andrews, maakten meteen grote indruk. De kennismaking met Sun Gangs verliep stroever. Wederom veel en grote emoties, breed uitgemeten Weltschmerz. Maar ook: niet echt anders, al eerder gehoord. De enorme stap van The Runaway Found naar Nux Vomica wordt niet herhaald; Sun Gangs blijft dicht bij zijn voorganger.

The Veils - Sun GangsWederom een uiterst gevarieerde set dus, waarbij de spanning zorgvuldig wordt opgebouwd in de eerste vier erg sterke tracks, gevolgd door mijn favoriet, dat in zware klanken zijn titel, It Hits Deep, eer aandoet. Onheilszwangere pianoballades met een vleug Coldplay, een paar pakkende popsongs, de sprankelende single The Letter voorop, en een flink portie redelijk theatrale razernij.

In Killed By The Boom klinkt dat sprekend als Radiohead, het breed uitgesponnen Larkspur is een kruising van Jeff Buckley en The End van the Doors. Die zijn op het gebied van het langzaam naar een extatische catharsis werken niet te evenaren, maar live zal dit zeker meer overtuigen. Three Sisters is 16 Horsepower / Wovenhand, of zo je wilt Nick Cave. Dat zou je als punt van kritiek kunnen aanvoeren: Andrews blijft ook na drie albums nog behoorlijk dicht bij zijn voorbeelden.

Wat hem wel uniek maakt is die schrapende stem, een ideaal instrument voor het overbrengen van haast niet te verdragen gevoelens. Gelukkig houdt hij de dramatische uithalen beperkt, het gevaar van overdrijving en daarmee verlies van geloofwaardigheid ligt voortdurend op de loer. Het is balanceren. Niet zo spontaan in katzwijm gevallen als bij de eerste twee albums, maar na aanvankelijke aarzeling ga ik uiteindelijk toch weer om voor The Veils. Wel ben ik een beetje bezorgd benieuwd naar de muzikale toekomst van de band. Hopelijk brengt een volgend album toch wat meer nieuwe ideeen.

Aanvullende informatie:
Label: Rough Trade / Konkurrent
Speelduur: 41:05
Website:
www.theveils.com
www.myspace.com/theveils


EDITORS' CHOICE