REVIEW

Phantom Limb - Phantom Limb


Jan de Jeu | 23 april 2009

Bristol is al jarenlang het bruisende centrum van de hedendaagse Engelse muziek. Niet zo verwonderlijk dus dat de vijf leden van Phantom Limb allen afkomstig zijn uit die stad. Sinds 2004 vormen ze samen een band en elk lid heeft samengewerkt met andere uit dezelfde regio afkomstige beroemdheden waaronder bijvoorbeeld Massive Attack, Jazzanova etc.

Phantom LimbHet is een moeilijk te classificeren band met invloeden van southern soul, country blues, jazz en gospel. Zangeres Yolanda Quartey heeft in haar warme stem spoortjes van Aretha Franklin, maar ook van Mavis Staples en Madeline Bell terwijl het bandgeluid af en toe in gedachten die legendarische groep The Band doet herleven.

Opener Don’t Say A Word, tevens uitgebracht als eerste single van de groep, is een intiem nummer waarin de stem prachtig wordt uitgelicht, mede dankzij de warme audiofi ele opname van het nieuwe Naim Edge label. Dat de overige bandleden - Stew Jackson op gitaar, pedal steel en banjo, Dan Brown op bas en gitaar, Matthew Jones op drums en Dan Moore op piano en hammond orgel - ook goed bij stem zijn, wordt bewezen in uitstekende close harmony gezongen gedeelten. Een verfrissend debuut van een band om in de toekomst in de gaten te houden.

EDITORS' CHOICE