REVIEW

Aidan Moffat & The Best-Ofs - How to Get to Heaven from Scotland

Jan Luijsterburg | 02 april 2009

Het solowerk van Aidan Moffat, ooit de helft van Arab Strap, varieert sterk. Eerst was er het instrumentale Lucky Pierre (ook wel L. Pierre), vervolgens een bijna spoken word album My Ear at Your Heart, en nu iets wat toch weer wat weg heeft van een bandje. Net als altijd doet Moffat met zijn kenmerkende Schotse tongval verslag van de wederwaardigheden van zijn liefdesleven. Met als verrassing: het gaat goed!

Aidan Moffat & The Best-Ofs - How to Get to Heaven from ScotlandBij Arab Strap leverde Malcolm Middleton meestal een hecht fundament voor de epistels van Moffat. Solo fladdert hij muzikaal werkelijk alle kanten op. A capella, human beatboxes, dronken walsjes, meezingfolk, omgevingsgeluiden en een prachtige epischische popsong getiteld A Scenic Route To The Isle Of Ewe. Spreek het hardop uit en voel de liefde. Het kan niet op. Dit is dus zeker niet een album met een eigen, consequent volgehouden sfeer. Of je moet juist de variatie als constante zien. Het maakt wel dat het een paar beluisteringen duurt eer je grip krijgt op deze charmante fragmentatiebom.

Het is natuurlijk ook wel even schrikken, Aidan als trotse papa, wie had het kunnen denken. In Lullaby For Unborn Child is het kleintje al te horen, via het echoapparaat van de verloskundige. In Now I Know I’m Right wordt de geschiedenis nog eens verteld: vaak liep hij achter de verkeerde aan, maar nu dus niet meer, de ware is terecht. Het gaat zo ver dat er op Valentijnsdag in kleine oplage een luxe versie van dit album verscheen, compleet met een ondertekende wenskaart en een bordspel voor de gezelligheid. Gelukkig vraagt Moffat zich ook herhaaldelijk af hoe die ander het met hem uithoudt. Ze wordt het in ieder geval nooit klef; clichés worden met succes vermeden.

Aanvullende informatie:

12 tracks, speelduur 37:36
Label: Chemikal Underground 
Distributie: de Konkurrent 
Website: www.aidanmoffat.co.uk


EDITORS' CHOICE