REVIEW

The Rakes - Klang

Jan Luijsterburg | 19 maart 2009

Aanstekelijk plaatje in de post-punk traditie. Dat dit Londense bandje haar derde album niet thuis opnam maar in Berlijn hoor je vooral aan de titel. Compacte songs in een hoog tempo, met strak, hoekig spel en lekker slordig, spontaan ingezongen teksten over het dagelijks leven. Dit alles op direct meezingbare melodielijnen.

The Rakes - KlangHet is geen muziek waarvan je uitroept, goh, zoiets heb ik nou nog nooit gehoord. Franz Ferdinand, Libertines en The Strokes zijn bepaald niet ver, en ik moest af en toe ook sterk denken aan een band als Devo uit een iets verder verleden.

In de Britse muziekscene draait alles om de hype van het moment. Voor The Rakes was die bescheiden en al bij het verschijnen van de tweede CD voorbij. De band nam een tijdje vrijaf en bereide het derde album in alle rust voor, alvorens het wel heel snel in de studio vast te leggen. Deze werkwijze zorgde ervoor dat de tien songs op Klang staan als een huis, met behoud van de spontaniteit van het moment.

Het album stuitert binnen een half uur voorbij, want sprinters zijn gebaat bij een beperkte afstand. Het gevaar van eenvormigheid of inzakken van de spanningsboog wordt zo met succes omzeild. Met de single 1989 heeft de plaat een aantrekkelijk uithangbord, maar het blijft de vraag of met name zanger Alan Donohoe, alle enthousiasme ten spijt, een voldoende herkenbaar eigen geluid heeft om op te vallen in het enorme aanbod van frisse energieke bandjes.

Aanvullende informatie:

10 tracks, speelduur 29:20
Label: V2
Website: www.therakes.co.uk
MySpace: http://www.myspace.com/therakes


EDITORS' CHOICE