REVIEW

Evening`s Civil Twilight in Empires of Tin

Jan Luijsterburg | 12 maart 2009

Het verslag van de vertoning van een experimentele film van Jem Cohen met live muziek of van een concert van Vic Chesnutt en A Silver Mt. Zion met filmvertoning op de achtergrond, het is maar hoe je het bekijkt. De bijzondere voorstelling maakte deel uit van het Weense filmfestival, de Viennale, van 2007. De DVD is een uitgave van de Viennale in samenwerking met het Canadese undergroundlabel Constellation records, en werd voor het eerst vertoond tijdens de Viennale van 2008.

Evening`s Civil Twilight in Empires of TinZoals bij veel hedendaagse kunst is deze productie een commentaar op een ander werk. Bij deze productie is dat het boek Radetzkymars van Joseph Roth uit 1932, waarin aan de hand van een familieverhaal de ondergang van de samenleving beschreven wordt aan de vooravond van de eerste wereldoorlog. Fragmenten uit het boek worden in het Duits voorgelezen door Bobby Sommer, oude foto’s, flikkerend en ten dele, als met een lucifer belicht, illustreren de sfeer uit de tijd van de industriele revolutie en de nadagen van de keizer. Ondertussen fileert en verpulvert de band, naast Chesnutt en leden van Silver Mt. Zion bestaand uit The Quavers en Fugazi gitarist Guy Picciotto, aan het eind van de voorstelling de bekende mars van Strauss waar het boek naar vernoemd werd. Weense stadsbeelden worden naast Amerikaanse plaatjes geplaatst, waarmee een verband naar 9/11 gelegd wordt. Dat hier sprake is van een kritisch statement over de destructieve invloed van machthebbers moge duidelijk zijn.

Zoals het hoort bij kunstwerken is het aan de toeschouwer om te interpreteren en betekenissen te vinden. Gelukkig is er daarnaast ook alle ruimte voor enkelvoudig zintuiglijk genot. De zwart-wit beelden zijn van een grote melancholieke schoonheid, en de muziek is van dien aard dat ook beluistering van de DVD zonder de televisie aan te zetten al erg de moeite waard is. Naast enkele instrumentale improvisaties is een aantal songs van Chesnutt te horen, deels afkomstig van en ook voor de rest aansluitend bij het door Jem Cohen geproduceerde album North Star Deserter dat hij met dezelfde band maakte. Verrassend is de Silver Mt. Zion leden het Jiddische volksliedje Der gasn nigun te horen spelen.

De film wordt gecombineerd met beelden van de band. Mooi te zien hoe mutsdrager Chesnutt in zijn rolstoel de emotie uit zijn verlamde tenen lijkt te trekken. De fraaie kartonnen verpakking gaat vergezeld van een inlegvel met een essay van Jem Cohen over zijn unieke, avontuurlijke productie.

Aanvullende informatie:


Speelduur: 100 minuten
Label: Constellation CST056 
Distributie: de Konkurrent 


EDITORS' CHOICE