REVIEW

Welcome To The Welcome Wagon - Welcome Wagon


Leo Wubbolt | 19 maart 2009

Pluk een presbyteriaanse dominee van de kansel, duw zijn vrouw en hem een microfoon onder de neus; laat ze een mengeling van eigen composities en opmerkelijke covers opnemen en uitgeven op hetzelfde label als beschermheer Sufjan Stevens en de muziekwereld ligt aan je voeten.

Welcome To The Welcome Wagon - Welcome WagonZo simpel is het niet gegaan met dominee/singer-songwriter Vito Aiuto en zijn vrouw Monique; feit is wel dat de naam van arrangeur, producer en engineer Sufjan Stevens deze release de broodnodige boost gaf en daarom ook op mijn bureau belandde. Wat een naam alleen niet allemaal kan doen!

Sufjan Stevens timmert al wat langer aan de weg als singer-songwriter in de Amerikaanse folk beweging met een aantal bijzonder mooie platen. Illinoise blijft een favoriet, maar de man heeft simpelweg teveel ideeen waardoor hij de weg nogal eens dreigt kwijt te raken. Op Welcome To The Welcome Wagon lijkt het of hij zijn plaats kent, en laat hij de muziek voor zich spreken. Aiuto en zijn vrouw zijn twee mensen die hun leven aan God gegeven hebben en er ook nog eens mooie liedjes over kunnen zingen. Hun repertoire is voor het grootse deel bepaald door hun religieuze voorkeur , maar op de cd vindt je ook liedjes terug van mannen die alles gedaan hebben wat door God en Vaderland verboden is.

Van de titelloze derde lp van The Velvet Underground is het nummer Jesus terug te vinden in een gospelversie met koren en blazers, dat aan het eind pas een beetje spannend wordt Half A Person, B-kantje van de Smiths single Shoplifters Of The World Unite maakt eveneens een curieuze opwachting, maar waar de Smiths versie zich wentelt in het donkere zelfbeklag van Morrissey, straalt die van Welcome Wagon een lichtvoetige plezierigheid uit. Daarmee is de tendens aangegeven die de cd kenmerkt. Vrolijkheid met een naïeve inslag , en toch kracht uitstralend, het is dat wat Sufjan Stevens in de liedjes van het echtpaar vond. Zo kan de productie bescheiden blijven; de melodieen doen hun werk. Luister maar eens naar He Never Said A Mumblin’ Word , American Legion en het naar opzwepende I Am A Stranger. Sufjan Stevens heeft het wat dat betreft weer geflikt, zonder hem was Welcome Wagon een onbeduidende release geworden. De door mij beluisterde cd is een in Amerika geperst promo exemplaar, dat een heldere productie laat horen. Altijd lekker, als het ook nog eens mooi uit de luidsprekers komt.

Aanvullende informatie:

Welcome Wagon-Welcome To The Welcome Wagon.
Asthmatic Kitty Records AKR045. 2008.
Distributie De Konkurrent.


EDITORS' CHOICE