REVIEW

Sofia Jannok - Áššogáttis By the Embers

Jan de Jeu | 12 maart 2009

Een label dat waarschijnlijk niet veel mensen zullen kennen is het Zweedse Caprice. Sinds kort wordt het in onze lage landen gedistribueerd door Challenge Records dus de kans is groot dat u met enige regelmaat op de hoogte gehouden zult worden van nieuw verschenen releases van dit label.

Sofia Jannok - Áššogáttis By the EmbersTussen het vele historische materiaal en de nieuwe klassieke albums kwam ik een CD tegen van een jonge Zweedse zangeres met, op de hoes althans, mooie maar in mijn ogen onnatuurlijk felblauwe ogen en, veel realistischer ogend, lang blond haar. Ze is geboren in 1982 en afkomstig uit het topje van Zweden. Om precies te zijn; uit het boven de poolcirkel gelegen Gällivare. Op de planken staat ze al sinds haar elfde jaar en haar eerste solo CD “White/Èeaskat” werd in 2007 uitgebracht.

De door mij beluisterde CD is op 14 januari 2009 uitgebracht en heeft als titel “Áššogáttis / By the Embers”. De laatste drie woorden in die titel zijn hoogstwaarschijnlijk meteen de enige woorden die u zult begrijpen. Tenminste, wanneer u wel Engels maar niet de taal van de Sami (of Saami dan wel Samen) spreekt. De ‘moerstaal’ Samisch waarin Sofia zingt en die gesproken wordt door een van oorsprong nomadisch volk uit het Noorden van Scandinavie en Rusland. In het booklet staan de teksten afgedrukt, zowel in het Samisch als in het Engels. Maar ook al zouden die Engelse vertalingen er niet in opgenomen zijn dan nog zou u, na enkele malen de CD te hebben beluisterd, waarschijnlijk aan kunnen voelen wat de strekking is.

De stem van Sofia is even kristalhelder als de hemel boven toendra’s waarover de ijzige wind giert en je bespeurt er de bittere kou van de Noordelijke winter in. Tegelijkertijd ademt die stem de warmte van de liefde en het vuur en de ongebreidelde levensvreugde van deze jonge vrouw. Ze doet dat in een mengeling van traditionele Sami zang (De Joik), jazz, pop en folk. Waarin ze bijgestaan wordt door haar vaste begeleiders; het Peter Tikkanen Trio. Met Peter Tikkanen aan de piano, Tobias Helén op bas en Johan Englund achter het drumstel. Speciaal voor deze CD wordt dit trio aangevuld met een elf man sterke begeleidingsgroep met daarin gitaren, violen, viola, cello, trombone, altsax, trompet en percussie.

Net als ik jaren geleden enige tijd nodig had om aan de Noorse taal te wennen (die door zangeressen als Kari Bremnes en Solveig Slettahjell op heerlijke wijze vertolkt wordt) heeft het ook nu weer even geduurd voor mijn oren en hersenen zich open konden stellen voor de schoonheid van deze ongekend melodieus klinkende Samische taal. Inmiddels klinkt het klankenspel welhaast vertrouwd in mijn oren en ben ik blij dat ik deze lieflijke stem op het spoor gekomen ben. Wanneer u net als ik gecharmeerd bent van Scandinavische vrouwenstemmen dan zal het u niet anders vergaan. Een aanrader.


Aanvullende informatie:

Format: CD CAP 21801
Label: Caprice Records Sweden
Distributie: Challenge Records Int.


EDITORS' CHOICE