REVIEW

George Onslow - Violin Sonatas

Ferd Op de Coul | 19 februari 2009

Natuurlijk kon de "leuke boy" van AVRO-Klassiek, Hans van den Boom, het niet laten onlangs te verwijzen naar de morsige zwager van Hyachint, Onslow, toen hij een sonate van George Onslow moest aankondigen.

George Onslow Violin Sonatas op. 16André George Louis Onslow (1784-1853) echter is een betekenisvolle Brits-Franse componist, die dank zij een zeer royaal familiekapitaal in staat gesteld werd zijn hele leven aan de muziek te wijden: als componist en pianist. Hij genoot het voorrecht grondig als pianist en theoreticus opgeleid te zijn bij fenomenale meesters als Johann Baptist Cramer, Johann Ladislaw Dussek en in Parijs bij Anton Reicha. Via deze prominente leraren leerde hij ook de muziek van grote tijdgenoten als Haydn en Beethoven kennen en om hun muziek beter te leren kennen, nam Onslow ook cellolessen.

Merkwaardig genoeg heeft Onslow maar weinig orkestmuziek geschreven, o.a.een ouverture voor de opera Stratonice van zijn collega Etienne-Nicolas Méhul. Zelf componeerde Onslow ook drie opera`s, maar die werden geen van alle een succes.

Kamermuziek in alle soorten is zijn beste troef en het is goed dat Challenge Classics onlangs een cd met vioolsonates van deze Onslow heeft uitgebracht: daar is niet alleen voortreffelijk vakmanschap aan te beluisteren maar ook dat Onslow toch een markante muziekvinder was tussen de klassieke muzikale richtingen en de Romantiek, waarvan in die dagen Beethoven de meest geniale en uitdagende "overgangsfiguur" is geweest. Bij Onslow is van een steeds afwisselend meanderen tussen dramatische en lyrische wendingen sprake waarbij meer geroutineerde luisteraars natuurlijk af en toe worden herinnerd aan Hummel en Mendelssohn al is niet voortdurend op hun niveau van zoveel spiritualiteit sprake . De Duos op. 16, zoals deze sonates zijn gebundeld, worden vitaal en levendig uit de doeken gedaan door de violist Ilia Korol en fortepianist Norbert Zeilberger. Ze zorgen voor uitmuntend samenspel waarbij je je geen moment verveelt. De klank van de anonieme Noorditaliaanse viool en de door Albrecht Czernin gebouwde replika van een Beierse bouwer uit 1815 is bewonderens- waardig vastgelegd.

Aanvullende informatie:

George Onslow (1784-1853) Violin Sonatas op. 16 (1819) resp. nr 1 in F., nr 2 in c. en nr 3 in A.
Ilia Korol, viool en Norbert Zeillinger, fortepiano.
Challenge Classics cd
CC72196
Total time: 75:24


EDITORS' CHOICE