REVIEWB&W

Het Beste Van 2 Meter Sessies 1987-2009

Max Delissen | 05 februari 2009 | B&W

2 meter sessies. Het wekelijkse onderdeel van Jan Douwe Kroeske`s radioprogramma 2 Meter De Lucht In waar een steeds groter wordende groep luisteraars steevast op afstemde. Eigenlijk al vanaf het allereerste begin een begrip (Don`t Dream It`s Over, Crowded House, 1987, weet u nog waar u was toen dat voor het eerst op de radio kwam?).

De spanning: wie is er deze keer te gast? De grootste namen uit de pop- en rockmuziek kwamen naar Nederland om hun nieuwe album te promoten, en deden dan ook de studio van JD (voor Engelstalige vrienden) aan om een set te spelen. Heel af en toe was het een verplicht nummer, maar soms ook een vurige wens van de artiest zelf.

Opwindende nieuwe uitvoeringen, vaak akoestisch, soms met onverwachte gasten. En toen verschenen met enige regelmaat de verzamel-cd`s. Die moest je hebben, want er stonden altijd verrassingen op. Tien edities kwamen er, elf als je de Venice-special meetelt. Onder audiofielen vonden ze gretig aftrek vanwege de uitstekende opnamekwaliteit, en de muziekliefhebbers smulden van de intimiteit van de sessies. De artiest bij jou in de huiskamer, zo klonken ze.

Het duurde voor veel fans onrustbarend lang voor er weer nieuws kwam van het 2 Meter verzamel-cd front. Maar nu is het lange wachten dan eindelijk voorbij, en wat een comeback! Drie tjokvolle cd`s geven een compleet en grotendeels uniek overzicht uit 22 jaar 2 meter sessies. Enkele oude bekenden zijn er ook. John Hiatt (waar we nog steeds een heleboel vertrouwen in hebben), Muskee, de Tröckener Kecks. Maar ook heel veel nieuwe delicatessen, zoals het bloedstollende American Wheeze van 16 Horsepower, het spectaculaire duel tussen Jan Akkerman en Ice T (!), Spinvis, Milow en Voicst. De lome, slome versie van Scooby Snacks (Fun Lovin` Criminals), en Tracks In The Dust van David Crosby. Grote en kleinere helden en heldinnen waren het. Als het ware naakt in de studio, vaak in hun eentje, en het moest er dan ook nog eens in één keer op.

Magie. Als het lukte, de brede lach of een tevreden zucht. Die staat er mooi op zeg... En dan altijd die unieke geluidskwaliteit. Jan Douwe Kroeske`s concept is vandaag de dag nog net zo relevant als 22 jaar geleden, en deze verzamelaar met 54 van de allermooiste tracks mag dan ook in geen enkele verzameling ontbreken.

MERK

EDITORS' CHOICE