REVIEW

Dvorak - Symphony no.6 / Yakov Kreizberg


Jan de Jeu | 29 januari 2009

Na eerder voor Pentatone al Dvorák’s 8e en 9e symfonie opgenomen te hebben continueert de in Rusland geboren Amerikaanse dirigent Yakov Kreizberg met het Nederlands Filharmonisch Orkest Amsterdam zijn Dvorák cyclus met de 6e symfonie in D, Op. 60.

Dvorak Synphony no.6 - Yakov KreizbergHet uit vier delen bestaande werk is één van Dvorák’s meest ‘zonnige’ werken. Al komt ook hier, in het tweede deel, uiteraard een ommekeer wanneer de melancholie de stemming bepaalt. Is in de eerste delen met zijn vloeiende, volksmuziekachtige melodieen nog de invloed van Brahms te ontdekken, in het derde deel is het de invloed van Smetana die te herkennen is in het ritme van een Slavische dans.

Het eerste deel kent prachtige contrasten in tempo en waar andere dirigenten soms te snel gaan weet Kreizberg zich hier mooi te houden aan de richtlijnen van de componist. Interessanter is de compositie Vodnik, Op.107 waarmee de hybride (stereo en multikanaals) sacd afsluit. Het ruim twintig minuten durende verhaal van de waterkobold die schone maagden verleid welke naar zijn meer komen om te wassen of te baden.

In het begin klinkt het steeds terugkerende motief verleidelijk en elegant, maar gaandeweg verandert dit en krijgt een dreigend en tenslotte gewelddadig karakter. Kreizberg en zijn NFOA weten het drama dat zich voltrekt, op beklemmende wijze, in een mooie geluidskwaliteit neer te zetten.

EDITORS' CHOICE