REVIEW

Domnerus - Antiphone Blues


Jan de Jeu | 22 januari 2009

Voor veel liefhebbers van Duke Ellington behoren zijn Sacred Concerts tot het beste wat ooit van hem op plaat verschenen is. De kwaliteit van deze composities wordt ook door medemuzikanten naar waarde geschat, getuige het feit dat de Zweedse saxofonist Arne Domnérus in 1976 voor zijn album Antiphone Blues vier van deze melodieen uitkoos.

Domnerus - Antiphone BluesHet ruim vijfendertig minuten durende, elf nummers tellende album dat aanvankelijk door Proprius op de markt gezet werd en nu opnieuw uitgebracht wordt door het audiofiele LIM label (onderdeel van FIM), bevat verder composities van Vivaldi, Robert Schumann (Traumerei) en enkele traditionals afkomstig uit Amerika, Zweden en Rusland.

Wie ooit de live registratie van een in de vijftiger jaren in Zweden gegeven concert gehoord heeft waarbij zowel Charlie Parker als Arne Domnérus aan bod kwamen, zal met mij eens zijn dat deze Zweed niet in de schaduw van zijn Amerikaanse collega kon staan. Desondanks wordt er op dit album een prachtig stuk muziek neergezet. De ongebruikelijke combinatie van saxofoon en het door Gustaf Sjökvist bespeelde kerkorgel - opgenomen in de Spånga kerk in Zweden - heeft een uniek, fraai opgenomen historisch document opgeleverd waarvan het ook heden ten dage nog steeds uitermate goed genieten is.

Mede dankzij de opgepoetste K2HD opname die de klank op vloeiende, boeiende wijze, met behoud van de kenmerkende akoestiek van de opnameruimte, bij de luisteraar naar binnen voert.


EDITORS' CHOICE