REVIEW

Polish Chamber Philharmonic Orchestra - Beethoven no5

Jan de Jeu | 15 januari 2009

‘Tube Only/Transistorfrei’ staat er met grote letters te lezen op de hoes. Buizenliefhebbers weten dan waarschijnlijk al genoeg. Het gaat om een 180 gram lp, uitgebracht op het Tacet label. Klassieke werken uitgevoerd door het Polish Chamber Philharmonic Orchestra onder leiding van Wojciech Rajski.

Polish Chamber Philharmonic Orchestra - Beethoven no5Ditmaal brengen zij Ludwig van Beethoven’s Symphony No.5 in C minor op .67 ten gehore. Een fraaie interpretatie maar daar heb ik er al meerdere van in de kast staan. Waar het hier om gaat is de opname. Die is namelijk gemaakt met twee in 1949 ontwikkelde Neumann M49 buizenmicrofoons die aangesloten zijn op V72 buizen voor- en eindversterkers en een W85 fader. De taperecorder is een in de vijftiger jaren ontwikkelde Telefunken M10 en ook bij de mastering is gebruik gemaakt van buizenapparatuur.

Tegenwoordig is het al een uitzondering wanneer het traject dat aan het snijden van de lp vooraf gaat volledig analoog is. Wanneer daarbij ook nog eens uitsluitend gebruik gemaakt wordt van buizen is dat zeer uitzonderlijk. In de klank van deze in de kerk van de Poolse plaats Sopot opgenomen lp is dat terug te horen in de warmte waarmee de klankkleuren gloeien zonder dat daarbij de helderheid verloren gaat.

Uiteraard beluisteren de echte afficionado’s, waaronder ondergetekende, deze schijf via buizenversterkers maar ook via transistors zal (een deel van) het grote genieten overkomen.


EDITORS' CHOICE