REVIEW

Tchaikovsky - Romances

Jan Luijsterburg | 15 januari 2009
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski is natuurlijk een overbekend componist, maar dat hij naast symfonieen, concerten, operas en balletten ook meer dan 100 liederen schreef is niet algemeen bekend. Mezzosopraan Christianne Stotijn en pianist Julius Drake kozen er twintig uit voor deze CD. Een breed scala aan persoonlijke emoties wordt blootgelegd.

Tchaikovsky - RomancesStotijn en Drake roepen gevoelens over de minder aangename aspecten van het leven krachtig op door juist heel ingetogen te werk te gaan. Tsjaikovski had sombere emoties te over, zijn levensloop was bepaald geen aaneenschakeling van geluk. Meer dan zijn symfonisch werk blijken juist de liederen een ideale uitlaatklep voor teleurstellingen en onvervulde verlangens. De diepe stem van Stotijn roept die emoties in de Russische teksten – laat u niet misleiden door de Engelse titels op de hoes – gloedvol tot leven.

Eerder maakte Stotijn indruk met het al even fraaie album Urlicht met liederen van Mahler. Naast liederen zingt ze ook opera en soleert ze regelmatig bij symfonieorkesten. Ze is een rijzende ster op de internationale concertpodia. De Russische taal ligt haar goed; ze is hard bezig zich die taal ook buiten uit het hoofd geleerde liedteksten om eigen te maken. Juist de meest ingetogen stukken maken de grootste indruk.

Romances is een mooie, gevarieerde dwarsdoorsnede uit de liederencycli van Tsjaikovsky. De teksten, afgedrukt in het Russisch en Engels, zijn afkomstig van tijdgenoten van de componist, en bieden een mooi beeld van de bloeiende Russische literatuur van de tweede helft van de 19e eeuw.


Aanvullende informatie:
20 tracks, speelduur 63:16
Christianne Stotijn - mezzo sopraan
Julius Drake – piano
Label: Onyx Classics 
Distributie: Codaex 
Website: www.christiannestotijn.com

EDITORS' CHOICE