Musical Fidelity A1 en A1 CD Pro

Het is overdreven te stellen dat ik nog in de luiers liep, ten tijde van de introductie van de originele Musical Fidelity A1 versterker in 1984. Destijds had ik nog haar op mijn hoofd en luisterde ik naar muziek via een éénvoudige Marantz versterker, met een Teac cd-speler als bron, aangesloten op een set speakers van Amerikaanse makelij. Musical Fidelity was een merk wat ik slechts kende uit tijdschriften, mijn in die dagen beperkte budget vormde een te grote hindernis om een originele A1 aan te schaffen.

Nu, 24 jaar later, krijg ik alsnog de kans om een A1 versterker in mijn thuissituatie te beluisteren. Musical Fidelity heeft namelijk de moed gehad de oorspronkelijke A1, weliswaar aangepast naar de maatstaven en eisen van deze tijd, opnieuw op de markt te brengen. Naast de A1 werd ook een bijpassende Cd-speler ontwikkeld, de A1 CD Pro, en is er de A1 FBP (Fully Balanced Pre-amp) voorversterker met losse voeding.

Musical Fidelity A1 versterker

Uiterlijk is de nieuwe A1 slechts minimaal aangepast ten opzichte van het origineel. De draaiknoppen zijn vervangen door een aantal kleine druktoetsen. Ook is de versterker voorzien van een centraal geplaatste display en is er voorzien in een afstandsbediening. Inwendig is de oorspronkelijke opzet gehandhaafd, maar wel met onderdelen van deze tijd. Die zijn, door de voortschrijdende techniek, beter van kwaliteit en kennen nauwere toleranties. Dat moet er voor zorgen dat het zo kenmerkende Klasse A geluid gebleven is, maar wel met een opener hoog weergave en wat meer vermogen. De warmte ontwikkeling is bovendien wat meer binnen de perken gehouden. Over de techniek van Klasse A versterking en de verschillen tussen de diverse klasse is elders op de site een uitgebreid artikel te vinden: https://hifi.nl/artikel/1860/Versterkerklassen.html.

Musical Fidelity A1 versterker

Om de A1 helemaal van deze tijd te maken heeft Musical Fidelity de versterker voorzien van een USB aansluiting met interne d/a converter (tot 48 kHz sample rate), zodat bijvoorbeeld op de computer opgeslagen muziek beluisterd kan worden. Andere handige voorziening is de schakelbare ht ingang. Met een klein schakelaartje aan de achterzijde kan de “Aux” ingang omgezet worden naar “HT” . Op deze manier is het mogelijk de versterker te gebruiken voor het aansturen van frontkanalen binnen een surround set-up, zonder dat de processor in de signaalweg zit bij het beluisteren van muziek. Een elegante oplossing waarvan ik zelf ook gebruik maak met de eigen set. Vinyl enthousiasten worden op hun wenken bediend, de A1 kent een phono ingang geschikt voor MM elementen. Op papier belooft de A1 een uitstekende combi van oude en nieuwe techniek te zijn. Straks de praktijk om dat te toetsen.

MERK

EDITORS' CHOICE