Spectral Sound Closed

(Dit artikel is eerder verschenen in de eerste editie van Hifidelity, hét tijdschrift over mensen, muziek en film)

De firma Spectral staat bekend om haar fraai vormgegeven hifi- en tv-meubelen en bijbehorende accessoires, waarbij moderne materialen als metaal en glas vaak de blikvangers zijn. Eén van hun best verkochte hifi/tv meubels, het Closed-model, is onlangs voorzien van een hoogwaardige virtual-surround set, en heet nu Sound Closed. Luidsprekers, subwoofers en receiver zijn in het meubel ingebouwd, waardoor er absoluut geen bekabeling meer zichtbaar is. Het enige dat je zelf nog moet toevoegen is een (platte) televisie, en afspeelapparatuur zoals een dvd-speler of een Blu-ray speler.

Het meubel

Het originele Closed-meubel is ongeveer drie jaar op de markt. De combinatie van strak design en functionaliteit, en de ruime keuze aan verschillende afwerkingen zorgt er voor dat het meubel in elk interieur een plaatsje kan vinden. Er zijn zes verschillende soorten glas leverbaar, en de fronten van de kleppen en lades kunnen in vijftien kleuren worden uitgevoerd. Voor de bevestiging van de televisie kan worden gekozen uit een vaste en een draaibare flatscreen-adapter. De luidsprekers die in de Sound Closed-versie zijn ingebouwd werden exclusief voor Spectral gemaakt door Canton, een vooraanstaande Duitse luidsprekerfabrikant. Zij hebben ruime ervaring met virtual-surround systemen, waarbij met drie luidsprekers een echte surroundbeleving wordt bereikt.

De luidsprekers zijn zodanig in het meubel geïntegreerd dat ze absoluut niet opvallen. Bij de set hoort een door Spectral zelf ontwikkelde programmeerbare afstandsbediening. Die ziet er fraai uit - in de strakke, glanzende stijl van het meubel - en is ook nog eens zeer gemakkelijk te bedienen. Het is de bedoeling dat de verkoper van het meubel bij de klant thuis de programmering doet, zodat alle aangesloten apparaten in het vervolg met die ene afstandsbediening kunnen worden bestuurd. Omdat de afstandsbediening twee kanten op werkt, zijn in het display altijd de actuele instellingen van de receiver zichtbaar. Zelfs een volstrekte leek zal de handleiding al snel kunnen opbergen.


EDITORS' CHOICE