Hoe klinkt dat?

Op weg naar de luistersessie probeer ik mijn scepsis een beetje te onderdrukken. Ik ben namelijk geen grote fan van virtuele surroundsystemen. Veel fabrikanten overdrijven het effect nogal om een zo spectaculair mogelijke weergave te bereiken. Maar al een paar minuten na het begin van de eerste demonstratie moet ik toegeven dat dit het best werkende systeem is dat ik ooit heb gehoord. We kijken naar een stukje van de film Shooter, een nogal grimmige maar schitterend opgenomen film over een Amerikaanse sluipschutter in Afghanistan. In de scene wordt van grote afstand een konvooi onder vuur genomen. Het geluid van het zware automatische wapen klinkt bijna als een kanonschot, zo diep en snel is de knal. Als ‘de vijand’ vervolgens terug begint te schieten met mortieren, en er ook een helikopter wordt ingezet om de sluipschutter een koekje van eigen deeg te geven, waan ik me omringd door inslaande kogels.



Om even bij te komen krijg ik vervolgens een fraai concert van onze eigen Trijntje Oosterhuis voorgeschoteld. De intieme sfeer van het optreden wordt geloofwaardig weergegeven. Niet teveel geluid van achteren, hooguit wat applaus van het publiek. De stem van Trijntje klinkt prachtig en gedetailleerd, en het valt me ook op dat de plaatsing goed op hoogte is. Daarmee bedoel ik dat het net is of ze voor me staat, terwijl de luidsprekers zich slechts een centimeter of 35 boven de vloer bevinden.

Muziek van cd dan. De Poolse zangeres Anna Maria Jopek heeft haar album Upojenie opgenomen met niemand minder dan topgitarist Pat Metheny. Hierop staat een deels gezongen uitvoering van zijn nummer Are You Going With Me, dat ik tot de beste jazzrocknummers aller tijden reken. Halverwege valt Pat in met zijn kenmerkende gitaarsynthesizer, en de minutenlange solo laat mij met gesloten ogen genieten. Altijd een goed teken, want dat betekent dat ik naar de muziek luister, en niet naar de set. Het geluid is gedetailleerd en wijds van klank. Als ik daarna nog een stuk muziek beluister van Ozark Henry (het beeldschone album The Sailor, Not The Sea), kan ik definitief vaststellen dat ik thuis prima met deze set zou kunnen leven.

Conclusie

Het Sound Closed-meubel is niet goedkoop. De eenvoudigste uitvoering kost net geen 5000 euro. Als je echter bekijkt wat je daarvoor krijgt, is die prijs zeer goed te verantwoorden. Want koop maar eens een designmeubel en een complete surroundset met alle bijpassende luidsprekers, die vooral de vrouwelijke helft van de mensheid vaak een doorn in het esthetisch gevoelige oog zijn. Voor een vergelijkbare kwaliteit zul je minstens even veel moeten afrekenen. Tel daar het enorme gebruiksgemak en het fraaie uiterlijk van dit muzikale meubel bij op, en is er maar één conclusie mogelijk: Spectral heeft met deze set een winnaar in handen. Ik kan dan ook met de hand op het hart een warme aanbeveling uitdelen. Gaat dat zien, en gaat dat horen bij een Spectral-dealer in de buurt. En wees voorbereid op een onbedwingbare kooplust.


EDITORS' CHOICE