REVIEWSonus faber

Sonus Faber Toy

Toen ik over de High End Show in München zwierf in 2008, begroette ik alleraardigste speeltjes. Ik werd aangestaard door twee kleine woofers en twee puntige ringdome-tweeters, gehuld in leren jasjes. De Siamese tweeling omsloot een buizenversterkertje, dat minder ruimte inneemt dan een sixpack. Ik werd ter plaatse verliefd op de tweeling en liet acuut mijn naam noteren voor een recensie.

Maanden later staan de schatjes op zware stands. Ze doen hun uiterste best om hun uiterlijk te koppelen aan muziekweergave van hetzelfde hoge niveau. Ze luisteren naar de naam Sonus Faber Toy en doen die naam qua afmetingen alle eer aan. Dat het niet om speelgoed voor kinderen gaat, werd mij snel duidelijk; dit is speelgoed voor grote mannen. Als die grote mannen maar wel oppassen, dat hun partner het speelgoed niet van ze afneemt. Want ze blijken innerlijk nog leuker dan uiterlijk. Bovendien hebben ze de ideale afmeting voor een luidspreker, zal uw vrouw beamen. Volwassen geluid kan zeker heel mooi worden verpakt, als je het Italiaans goed doet.

Toy in volle glorie

Het merk Sonus Faber behoeft weinig introductie, denk ik. De Italiaanse luidsprekerbouwer geniet wereldwijd een grote faam. Dat is te danken aan de weergavekwaliteit van Sonus Faber luidsprekers en evenzeer aan het uiterlijk, dat tot in de puntjes is verzorgd. Zelden waren luidsprekers zo mooi afgewerkt in diverse gepolitoerde houtsoorten. Waarbij de panelen, waarin de luidsprekerunits een plek vinden, veelal zijn afgewerkt met leer. In de traditie van Sonus Faber is een nieuwe lijn ontwikkeld, bestaande uit een monitor, een vloerstaander en een center-luidspreker. De Toy Speaker, Tower en Center. Dit keer koos Sonus Faber niet voor een houtafwerking. De gehele kast is bekleed met een luxe, gelooide, zwarte leersoort. Ik kreeg de Toy monitor ter beschikking, een systeem dat maar 265 x 185 x 270 mm meet en net geen 5 kilo weegt.

De kast is volledig van 18 mm MDF gemaakt en bestaat uit een frame waar de zijkanten tegenaan komen. Dat geeft de zijwanden extra steun en vermindert resonanties. In de kast een paar stukken schuimrubber als dempingsmateriaal. Het gaat om een basreflex-systeem met een lange, in diameter kleine poort. De units zijn afkomstig van Tymphany, het moederbedrijf van onder meer Vifa. De 10 cm woofer heeft een papierconus met coating, de tweeter is een ringdome met een heel puntige faseplug. De units zijn volgens de stickers speciaal voor Sonus Faber vervaardigd. Het filter is opgebouwd met luchtspoelen en polyester condensatoren. Volgens Sonus Faber is het een 3e orde filter met een steilheid van 18 dB/octaaf.

Als ik het aantal onderdelen tel is dat niet helemaal waar. Of de tweeter of de woofer filtert met 12 dB. De crossover-frequentie zou liggen op 4500 Hz. Heel mooi buiten het stemgebied, iets dat alleen kan met zo’n kleine woofer. De schuin naar achter lopende baffle zorgt voor een fasecorrectie. De belastbaarheid van het systeem is 100 Watt, het aanbevolen versterkervermogen vanaf 20 Watt aan een impedantie van 8 Ohm. Een stoffen front is onderdeel van het systeem, maar zowel optisch als akoestisch kunt u het beter weglaten. Afwerking, aansluitingen, naamplaatje, alles is volledig Sonus Faber kwaliteit. De prijs van een set is 850 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE