REVIEW

Roy Orbinson - The All-Time Greatest Hits Of Roy Orbison

Jan de Jeu | 18 december 2008

De naam Roy Orbison behoeft nauwelijks introductie en velen zullen met mij eens zijn dat hij één van de grootste zangers van zijn tijd is. Desondanks kent ook zijn carrière ups en downs. In 1956 start hij, net als Elvis Presley, bij het label Sun Records waar hij zijn eerste hit Ooby Dooby heeft. Ondanks de overstap naar het grote RCA Victor en de bemoeienissen van Chet Atkins, blijft het in de navolgende jaren stil rond zijn persoon.

The All-Time Greatest Hits Of Roy OrbisonDat verandert pas wanneer zijn manager hem onder contract brengt bij het kleine Monument Record Corporation. Tussen 1960 en 1965 produceert hij voor dit label zijn grootste hits. Ook in de jaren daarna heeft hij nog enkele productieve perioden gehad. Zoals in de tijd dat hij deel uitmaakte van de gelegenheidsgroep Traveling Wilburys waar onder andere ook Bob Dylan en George Harrison deel van uit maakten.

Zelf zal ik hem altijd het meest associeren met de traditionele uitvoeringen van de hits uit de Monument jaren. De twintig grootste zijn door Sony verzameld op een cd getiteld The All-Time Greatest Hits Of Roy Orbison en deze cd is nu door MFSL toegevoegd aan hun rijtje gelimiteerde 24 karaat Gold cd’s. De opgepoetste versie van songs als Only The Lonely, Blue Bayou en Oh, Pretty Woman brengt de fameuze stem nog dichterbij en maakt het geluidsbeeld opener en helderder waardoor niet alleen de begeleiding maar ook de heerlijke backgroundkoortjes indringender overkomen dan op de originele release. Prachtig.


EDITORS' CHOICE