REVIEW

Anathema - Hindsight

Eric de Boer | 04 december 2008
Eerder dit jaar verscheen Hindsight van het Britse Anathema. Deze band, wiens “roots” liggen in de doom Metal scène van de jaren negentig, maakt met Hindsight een akoestische bloemlezing op haar eigen werk van de laatste drie albums, in afwachting van het later uit te brengen achtste studio album dat Horizons gaat heten. En wat een prachtplaat!

Anathema- HindsightOp deze semi akoestische verzamelaar komt duidelijk naar voren waarom de band nog steeds bestaansrecht heeft; het album staat als een huis. Ondersteund door een Ierse mandoline en een cello bewijzen de Britten ook zonder versterking in staat te zijn om hun prachtige melancholische composities compromisloos te kunnen weergeven. De emotie druipt waarlijk uit mijn speakers en de herbewerkte tracks kloppen gewoon. Nu is de band sinds het (briljante) album The Silent Enigma uit 1995 niet meer onder de noemer Metal te plaatsen, maar meer en meer naar progressieve rock met een zeer melodieuze tint. Zo werd Alternative4 uit 1998 al meermaals vergeleken met Pink Floyd.

Iedereen die van mooie gitaarcomposities houdt zou dit album moeten luisteren. Zeker liefhebbers van Pink Floyd tot Porcupine Tree en alles daartussen. Het nieuwe album wordt trouwens geproduceerd door Steven Wilson van laatstgenoemde band.

Uitschieters zijn voor mij Are you there?, Angelica en A Natural Disaster. De laatste is gezongen door zangeres Lee Smith, met zanger Vincent Cavanagh enkel op de achtergrond. Als voorproefje op het nieuwe album is de track Unchained (tales of the unexpected) toegevoegd, die op deze compilatie zeker niet misstaat.

Muzikaal past Hindsight prima in deze tijd van het jaar en zal met grote waarschijnlijkheid hoog in mijn persoonlijke top tien van 2008 verschijnen. Ook de productie is een unicum voor deze tijd, vol dynamiek in plaats van de gangbare Loudness-war. Blind kopen is het advies, een goede whisky of wijn en kaarslicht of een haardvuur erbij en zwelgen in de emoties van de tracks.
Ik kan niet wachten op het nieuwe studioalbum volgend jaar.


Aanvullende informatie:
Hindsight cd digipack is verschenen op Kskope Music.

EDITORS' CHOICE