REVIEW

Goldmund - The Malady of Elegance

Jan Luijsterburg | 27 november 2008
Prachtige sfeermuziek van Keith Kenniff, een ook onder de naam Helios opererende muzikant en componist uit Boston. IJle, onthechte pianomuziek in de traditie van Erik Satie (in de trage interpretatie van Reinbert de Leeuw), John Cage, Brian Eno en Harold Budd. Noem het minimalistisch, ambient, of in hedendaags jargon: chillen.

GoldmundGoldmund is spaarzaam met de noten, en speelt ze dan ook nog eens extreem zacht. De microfoons lijken wel in de oud klinkende piano geplaatst. Je hoort het houten mechaniek van pedalen en hamers knarsen en steunen, en de tonen daarboven voorzichtig en bedaard tot klinken komen. Subtiel worden er wat langgerekte elektronische geluiden of effecten toegevoegd.

Soms is er sprake van een melodie, vaak beperkt Kenniff zich tot het opwekken van een serene sfeer. De titel van het openingsstuk Image-Autumn-Womb is veelzeggend. De muziek is sterk beeldend – ideale filmmuziek, herfstachtig van sfeer en brengt je in een baarmoederachtige sluimertoestand. Ideale gebruiksmuziek ter onthaasting, maar ook muzikaal interessant en vaak niet van deze wereld - zo mooi.


Aanvullende informatie:
15 tracks, speelduur 55:57
Label: Type Records 
Distributie: de Konkurrent 
Website: http://www.myspace.com/goldmundmusic

EDITORS' CHOICE