REVIEWTangent

Tangent QUATTRO MKII WiFi internet tafelradio

Merk: Tangent
Type: QUATTRO MKII
Soort: WiFi tafelradio

Tangent maakt al een tijdje furore met compacte, strak vormgegeven draagbare- en tafelradio`s met verschillende functies. De QUATTRO MKII die nu voor mij staat is een tafelradio, maar niet zomaar eentje. Achter het retro-vormgegeven front (op het LCD display na zou het ding zo uit de jaren 50 kunnen komen, met zijn afgeronde hoeken en `space-age` knopjes) gaat een uiterst moderne (internet)radio schuil met diverse netwerkmogelijkheden.

Netwerken kan iedereen

De muziekconsument hoeft vandaag de dag zijn huis niet meer uit om ‚Äď letterlijk - een wereld aan muziek binnen te halen. Het internet heeft de mogelijkheden tot het kopen van muziek bijna onbeperkt gemaakt. Sinds een paar jaar zijn echter ook een heleboel radiostations actief op internet. De meeste daarvan `zenden` 24 uur per dag muziek uit, meestal zonder vervelende aankondigingen tussendoor, en voor de luisteraar keurig onderverdeeld in genres, zodat je altijd weet wat je kunt verwachten. En het mooiste is: het kost helemaal niets.

De Tangent QUATTRO MKII springt daar zeer handig op in door een standaard FM radio uit te breiden met een netwerkingang waardoor je de beschikking krijgt over een dikke 14.000 (!) zenders en meer dan 20.000 on-demand streams (!!). Het aansluiten is werkelijk zeer eenvoudig. Als de radio op de stroom is aangesloten door middel van de meegeleverde voeding, en als de netwerkkabel is aangesloten, bent u binnen vijf minuten aan het luisteren. Alles wat u nodig hebt is een breedbandverbinding via een ethernetkabel of een WiFi verbinding met WEP of WPA beveiliging.

Als de QUATTRO MKII wordt ingeschakeld gaat hij meteen op zoek naar een netwerk. Tangent maakt, net als vrijwel alle andere stand-alone apparatuur met internetradio, gebruik van de Reciva technologie, wat in feite een soort mini-computertje is dat verbinding maakt met internet. Op de website van Reciva kan, na aanmelding van de radio, een lijst van favorieten worden aangemaakt onder de naam ‚Äúmijn stations‚ÄĚ.
Als er een draadloos netwerk aanwezig is kan de QUATTRO MKII zich daar in een mum van tijd bij aanmelden. Let er dan overigens wel op dat u uw eigen netwerk gebruikt, en niet dat van de buren. Het is daarom verstandig om uw netwerk van tevoren een unieke naam te geven die gemakkelijk te herkennen is. Is er geen netwerk, dan zult u de QUATTRO MKII via een netwerk-kabel met de buitenwereld moeten verbinden.

Zodra een netwerk is gevonden kan de QUATTRO MKII op zoek gaan naar radiostations. De handleiding geeft duidelijk aan hoe dat moet, en als u eventjes de aandacht erbij houdt klinkt inderdaad binnen vijf minuten muziek. Een eervolle vermelding voor het Nederlandstalige (en nu eens van begrijpelijke terminologie voorziene) menu is hier overigens wel op zijn plaats.

MERK

EDITORS' CHOICE