REVIEW

Robert Schumann – The Violin Sonatas

Jan Luijsterburg | 23 oktober 2008

De Duitse violiste Carolin Widmann en de Hongaarse pianist Dénes Várjon debuteren bij ECM met pakkende, temperamentvolle interpretaties van de drie vioolsonates die Robert Schumann aan het eind van zijn leven componeerde. De derde werd pas enkele jaren geleden gepubliceerd uit nalatenschappen.

Robert Schumann – The Violin SonatasRobert Schumann (1810-1856) zat er na 1850 psychisch helemaal doorheen. Zoals het een waar romanticus betaamt werkte dat door in zijn muziek. De drie vioolsonates die hij vanaf 1851 componeerde zijn dan ook complexe stukken die muzikaal en emotioneel veel vragen van de uitvoerders.

Widmann en Várjon laten horen dat ze ondanks hun nog jonge leeftijd al veel muzikale bagage hebben, van barok tot moderne muziek. Haarscherp wordt de ingewikkelde emotionaliteit voor het voetlicht gebracht. Het duo benadert de muziek zo extreem mogelijk, met een maximum aan kleur, beweging en expressie. Het musiceren op het scherpst van de snede werkt adembenemend, en doet volledig recht aan de inzet van de door depressies en hallucinaties geteisterde componist.

Labelbaas en producer Manfred Eicher heeft in de radiostudio van Lugano een magische sfeer weten te creeren, waarin de muzikanten zich veilig genoeg vonden voor deze ongegeneerde trip. Belangrijk middel was daarbij een perfecte klank, die, ECM eigen, met veel zorg vastgelegd werd.


Aanvullende informatie:
Carolin Widmann, violin; Dénes Várjon piano
Sonate Nr. 1 für Pianoforte und Violine in a-Moll, op.105
Sonate Nr. 3 für Violine und Pianoforte in a-Moll, WoO 2
Sonate Nr. 2 für Violine und Pianoforte in d-Moll, op. 121
Speelduur: 72:02
Label: ECM New Series  
Distributie: Challenge 
Websites: www.carolinwidmann.com,
www.cadenza-concert.at/sites/kuenstlerneu/varjon.htm


EDITORS' CHOICE