REVIEW

WDR BigBand Köln - Blues & Beyond

Jan de Jeu | 23 oktober 2008

Sinds ik jaren geleden, in wat toen nog West Duitsland heette, de WDR Big Band Köln voor het eerst live hoorde, heb ik iets met dit veelkoppige ensemble. Ik houd dan ook nauwgezet bij wanneer er weer een nieuwe schijf verschijnt.

WDR BigBand Köln - Blues & BeyondNog steeds geniet ik van Brown Street, het album waarvoor de onlangs overleden Joe Zawinul een Grammy ontving en waarop hij onder andere bijgestaan werd door de WDR big band. Sinds kort is er de sacd Blues & Beyond en het is weer een fraai exemplaar geworden.
De band staat onder leiding van bassist John Clayton die menigeen zal kennen als één van de leiders van de big band genaamd Clayton-Hamilton Jazz Orchestra die ondermeer bekend is van hun samenwerking met Diana Krall.

Ook de tweede naam waar dit orkest zijn naam aan ontleend is hier aanwezig in de vorm van drummer Jeff Hamilton. Andere gasten op deze schijf zijn de met een sonore stem gezegende Joe Williams, pianist Cedar Walton en last but not least de over een parelende klank beschikkende vibrafonist Milt ‘Bags’ Jackson. Zijn compositie Bags Groove is ontegenzeggelijk één van de hoogtepunten van het album dat verder bekende standards bevat zoals Ol’ Man River, I’ve Got It Bad, It Don’t Mean A Thing, If I Were A Bell en Honeysuckle Rose.


EDITORS' CHOICE