REVIEWMarantz

Marantz CD 5003 & PM 5003

Kilian Bakker | 09 oktober 2008 | Marantz

Marantz heeft veel nieuws dit jaar, met name voor muziekliefhebbers met een bepekt budget, want de hier besproken modellen bieden meer dan een vriendelijk prijskaartje.

Deze twee nieuwe telgen maken beiden deel uit van de Marantz The Range Series. De CD 5003 volgt de CD 5001 op en is daarom voorzien van dezelfde Cirrus Logics CS4392 DAC chip. Het Sony KSM 213 CCM mechanisme van de 5001 is vervangen door een Sanyo loopwerk (een gerespecteerd model wat ook de basis vormt van enkele C.E.C. loopwerken), gevat in een populair Sony lademechanisme. Hij heeft HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) SA2 modules in de uitgang waarmee een frequentiebereik van 2  Hertz tot 20 kiloHertz wordt bereikt. Het lichtnetsnoer is losneembaar maar het is jammer dat het een type scheerapparaat ingang betreft en geen IEC ingang.

Gelukkig kan de Kemp IEC adapter -verkrijgbaar bij High Fidelity Discs- worden ingezet voor toepassing van zwaardere en/of betere lichtnetkabels. Bij het bekloppen van de kast bleek deze niet `dood` (wat wil je ook, voor deze prijs) maar ook niet rammelig, dankzij minimale demping van de kap door middel van een klein schuimblokje wat zich tussen de loopwerk-brug en het plaatstaal bevindt. Simpel, maar effectief. De CD 5003 kan behalve CD`s en CD-r/CD-r/w`s ook met MP3 en WMA files overweg.

Hij heeft net als de CD 5001 een pitch control met +/- 12 stappen. Niet echt iets voor audiofielen en gelukkig heeft de nieuwe speler een Audio-EX (-clusive) functie, waarmee de pitch control, de digitale uitgang en het display kunnen worden uitgeschakeld. Daar is goed over nagedacht. Wanneer we een kijkje in zijn binnenste nemen, zijn we nog meer verrast: zes printplaten, alles degelijk uitgevoerd en netjes gemonteerd (zie foto). niet bepaald wat men zou verwachten van een sub-300 Euro CD-speler. 


PM 5003

De PM 5003 is gebaseerd op de PM 4001 en levert 2X 40 Watt (RMS) aan 8 Ohm (55 Watt aan 4 Ohm). Hij heeft zes ingangen, twee lijnuitgangen en iets wat tegenwoordig een zeldzaamheid is: een interne (MM) phonotrap. De 2.2 mV gevoelige en ruisarme (83 dB signaal/ruisafstand) phonotrap kon echter niet auditief aan de tand worden gevoeld aangezien er ten tijde van deze recensie geen MM aftaster voorhanden was. De PM 4001 had echter een vrij helder en gearticuleerd klinkende Phono-sectie en ook vroegere Marantz versterkers waren van gedegen phonotrappen voorzien dus mogen we aannemen dat die van de PM 5003 niet zal teleurstellen.

Aan de achterzijde treffen we acht luidsprekeraansluitingen (speaker A & B) aan die als kabelklemmen niet uitmuntend zijn maar wel van keurige en effectieve 4mm (banaan) bussen zijn voorzien. De cinchbussen zijn niet verguld. Dat is blijkbaar een Marantz traditie; hun meest betaalbare versterker heeft altijd niet-vergulde connectoren. De volumeknop voelt prettig aan terwijl de ingangsregelaar aardig wat speling heeft. We treffen tussen de toetsen een Loudness-knop aan... dat had echt niet gehoeven, Marantz. In het vervolg graag in plaats daarvan een Mono-functie (datzelfde geldt overigens voor alle versterkerfabrikanten).

De toonregeling en balansregelaar werken prettig maar via de Source Direct functie kunnen de meeste functies worden omzeild en daar hebben we dan ook gebruik van gemaakt tijdens de luistersessies. De PM 5003 heeft het gepatenteerde `Current Feedback` circuit van de duurdere Marantz versterkermodellen georven en is gelukkig wel van een (ongeaarde) IEC lichtnetaansluiting voorzien zodat een betere of langere lichtnetkabel gemakkelijk kan worden aangesloten.Twee punten van kritiek: het ondiepe indicatie-kuiltje van de volumeknop was vanaf de luisterplek nimmer zichtbaar (althans, bij de zwarte uitvoering, bij de lichte uitvoering schijnt hij beter zichtbaar te zijn). Dat kan lastig worden wanneer men een luistersessie begint of van bron wisselt. Het tweede punt van kritiek heeft te maken met de te kleine hoek waaronder de IR-ontvangers van de 5003`s reageren op commando`s. Dat ligt niet aan de meegeleverde afstandbediening want die werkte probleemloos met onze Marantz CD 72II. De kritische ontvangst went maar het zorgt wel voor minder bedieningsgemak (bij de oude Marantz speler werken remotes zelfs van achter de rug).

MERK

EDITORS' CHOICE