REVIEWMarantz

Luisteren

Kilian Bakker | 09 oktober 2008 | Marantz

De beide 5003 modellen hebben een meer solide geconstrueerde en moderner vormgegeven behuizing in vergelijk met hun voorgangers, met een frontpaneel wat zowel uit aluminium als glasvezel versterkte kunststof bestaat. Daarnaast hebben de speler en versterker nu dezelfde afmetingen, te weten: 10.4 Bij 44 bij 36.9 centimeter (HXBXD). Ze zijn leverbaar in zwart of "silver-gold". Het lijkt erop dat Marantz hun `roots` opzoekt en de warmer ogende afwerking die ooit champagne heette heeft teruggebracht (dat zagen we reeds bij de nieuwe toplijn). Het moet gezegd; het oogt goed in combinatie met de nieuwe, meer organische vormgeving. De 5003`s zijn stijlvol ogende verschijningen met een behoorlijk hoge aaibaarheidsfactor. Dat laatste is te danken aan de afgeronde randen en de in curves weglopende `wangen` van de frontpanelen. De 3`s worden geleverd met een nieuwe afstandbediening die zowel op het ergonomische vlak verder gaat als beter oogt dan de vroegere remote`s (die van de CD 5001 was bepaald geen schoonheid).
Nadat de optimale lichtnetfase voor beide apparaten was vastgesteld werden ze eerst afzonderlijk beluisterd. De CD 5003 bleek een vriendelijke presentatie en een opvallend goede stemweergave te bieden terwijl de PM 5003 het hoge laag en hoog meer benadrukt waardoor hij pittig overkomt. Als combo blijken ze onverwacht goed te presteren, met een ruimtelijke, tonaal rijke en `ademende` presentatie (dankzij een duidelijke uitlichting van `bloom` en cadans). De CD 5003 is de meest uitgewogen van de twee en daardoor breder inzetbaar. Een fijne, stressvrije vertolker net als zijn voorganger (de 5001) maar meer verfijnd. Waar de CD 5001 soms simplistisch kan overkomen, weet de nieuwe `3` de fijnere nuances uit te diepen zonder overanalitisch te worden. De 5003`s zijn knap uitgedokterd want met dit duo krijgt men meer dan de som der delen (altijd een goed teken).

De `drive` van de versterker in combinatie met de flow van de cd-speler werkt aanstekelijk. Dat kwam duidelijk naar voren met de Steve Tilston CD Life By Misadventure. Bij deze mooie singer-songwriter muziek kwam het (akoestisch) gitaarspel op natuurlijke, open en ontspannen wijze naar voren. Steve Tilston`s stem werd behoorlijk vrij afgebeeld (zelfs beter dan met de CD 72II) en de verschillende, lichte percussiegeluiden kregen een goede dieptestaffeling mee. De staande bas was tonaal goed te volgen en het stevige plukspel kwam met een mooie elasticiteit naar voren. Het uptempo flamenco-stijl gitaarspel klonk zowel watersoepel als expressief. Echt verrassend, hoe dit bescheiden geprijsde setje ons dusdanig muzikaal wist te boeien.

Van de CD The Folkscene Collection (een Amerikaanse collega van 2 Meter Sessies) werd Maura O` Connels` track Hit The Ground Running beluisterd. Het close-miked opgenomen, pittige akoestische gitaarspel klonk fabelachtig goed voor een budget-set; het snarenspel kreeg een duidelijke ritmische punctuering mee en het naklinken van de gitaarbody kwam goed uit de verf. De zang kreeg wat nadruk mee op de `s` klanken maar klonk helder en transparant. De akoestische bas kwam wat soft maar tonaal prettig over en ook bij dit instrument was het uitsterven van de tonen lang hoorbaar (een teken dat de 5003`s voor weinig maskering van low-level detail zorgen).Alhoewel de weergave van deze track niet als foutloos kan worden bestempeld, stonden de twee Marantzen de flow van de muziek niet in de weg waardoor het enthousiasme van Maura en haar band goed overkwam. De Ben Harper CD The Will To Live verdween in de CD-lade zodat de track I Want To Be Ready optisch kon worden afgetast. De intro kwam met een opvallend luchtige en losse presentatie naar voren terwijl Ben Harper`s stem met een goede presence werd weergegeven. De rimshots misten net wat aan `snap` ten opzichte van de Marantz CD 5001/Advance Acoustic MAP103 combo (die uitblinkt op drumklappen) maar de 5003`s presenteerden de snaredrum weer op meer natuurlijke wijze.

Het geheel werd gepresenteerd met een zelfverzekerdheid en rust die men eerder van een 1500 Euro CD-speler/versterker set zou verwachten. De in stappen toenemende geluidsdruk tegen het einde van deze track werd met een duidelijk dynamisch contrast en een goede grip weergegeven. Deze jongens laten zich niet gemakkelijk van hun stuk brengen en de weergave blijft daardoor ook bij luide afluisterniveau`s prettig op het gehoor. De 5003`s werden beluisterd met verhoudingsgewijs kostbare weergevers. Daar werd voor gekozen omdat de prestaties van deze apparaten daarmee beter werden uitgelicht. Deze budget Marantz-combo klonk nimmer krampachtig of benepen maar ging juist met een royale en losse presentatie te werk, ongeacht het bronmateriaal.

MERK

EDITORS' CHOICE