REVIEW

Raconteurs - Consolers Of The Lonely

Jan de Jeu | 09 oktober 2008

Twee jaar geleden was daar plotseling de rockband Raconteurs met Broken Boy Soldiers. Ik zeg plotseling, maar zo was het natuurlijk niet helemaal.

Raconteurs - Consolers Of The LonelyDe heren mochten dan in het dagelijks leven andere bezigheden hebben - Jack White is de helft van The White Stripes, Brendan Benson heeft een solocarrière en zowel Jack Lawrence als Patrick Keeler maken deel uit van de Greenhorns - maar zij kenden elkaar al langer en wilden ook in artistieke zin gezamenlijk iets produceren. Het debuutalbum was veelbelovend, en die belofte wordt nu ingelost met opvolger Consolers Of The Lonely.

Hierin bewijst de band zijn naam waardig te zijn door boeiende verhalen neer te zetten. Niet langer zijn het de gitaren van de heren White en Benson maar veeleer de Memphis Horns, de piano, het orgel en de viool die in de - over twee 180 gram wegende lp’s verdeelde - veertien nummers de toon zetten.

Ook is het geluid voller en zijn de nummers sneller. Bij een eerste beluistering lijkt het alsof de klank van de groep wat meer verschoven is naar de stijl van Brendan Benson met zijn voorkeur voor de muziek van groepen uit de zestiger jaren als The Beatles en The Who.

Na meer luisterbeurten is het reeler om te stellen dat de heren elkaar meer ruimte laten om de eigen stijl te profileren. Waarbij het uiteindelijk dan toch weer White is die met zijn snerpende gitaar en scherpe stem - die onder andere in Salute Your Solution onvermijdelijk associaties oproept met Led Zeppelin - het grootste stempel drukt op deze ijzersterke dubbel lp.


EDITORS' CHOICE