REVIEWPrimare

Primare DVDI 10

René van Es | 28 augustus 2008 | Primare

Het leven is doorspekt met het maken van keuzes. Dagelijks komen vragen op ons af waar we een oplossing voor willen. Niet dagelijks, maar zeker niet ondenkbaar, komt de vraag: komen er losse audiocomponenten in huis of een compacte alles-in-één oplossing. Wie gaat voor kwaliteit is veelal aangewezen op losse kastjes, liefst een hele stapel losse kastjes met heel veel bedrading eraan. Gelukkig zien fabrikanten ook mogelijkheden om kwaliteit te bewaren en onder te brengen in één enkele behuizing. Een goed voorbeeld daarvan is Primare. Primare leverde al langer een cd-receiver, nu is daar een dvd-receiver bijgekomen. Deze dvd-receiver, met de naam DVDI 10, nemen we voor u onder de loep.Compacter

Veel compacter kan het niet. In één behuizing, die naar keuze in zwart of in titanium is uitgevoerd, heeft Primare een volwaardige versterker, dvd-speler en RDS AM/FM tuner ondergebracht. Het apparaat meet 450 x 350 x 110 mm en weegt een bescheiden 8 kilo. Door de geringe warmteontwikkeling kan de DVDI 10 overal een plaatsje vinden.

De strak vormgegeven behuizing heeft, zoals gebruikelijk, een display aan de voorzijde, maar een  tweede display heeft een plekje op de bovenzijde van de behuizing gekregen. Op de display aan de voorzijde staat alle informatie over de zender, de gespeelde dvd of cd en het volumeniveau. Het tweede display aan de bovenzijde toont waar de corresponderende druktoetsen voor dienen. De DVDI 10 is zeer intuïtief bedienbaar. De handleiding is nauwelijks nodig. Ook niet om door de menu’s heen te lopen. Enig lastig puntje was het instellen van de taal voor het dvd menu. Primare vraagt de taalcode te zoeken op het Internet. Maar dat betekende flink zoeken op de website, alvorens ik een codelijst ontdekte bij een ander(!) apparaat. Mogelijk omdat de DVDI 10 ten tijde van het schrijven van deze recensie nog maar net op de markt gekomen was. De speler wordt overigens niet regiovrij geleverd in Nederland. Meegeleverd is een afstandbediening met - eindelijk een fabrikant die nadenkt - leesbare opschriften. Met deze remote zijn alle functies te bedienen.

De techniek in de DVDI 10 bestaat uit een schakelende voeding voor de klasse-D versterkers, de dvd-speler en de tuner. De versterker heeft drie analoge ingangen, een pre-out en een record-out. Stevige klemmen sluiten de luidsprekers aan. Voor beeld is voorzien in composiet, component, s-video, scart en HDMI aansluitingen. Er is op de DVDI 10 een iPod aansluiting aanwezig waarvoor een aansluitkabel standaard is meegeleverd. Met de Primare remote zijn de iPod functies bereikbaar. Tenslotte vinden we de antenneaansluitingen, een euroconnector voor stroom, digitale uitgangen en een RS232 poort. De ingebouwde versterker levert een vermogen van 2 x 75 Watt aan 8 Ohm. Voor vol vermogen is 2,5 Volt nodig aan de ingangen. De dvd-speler werkt uiteraard ook voor cd, in dat geval met een sample rate van 44.1 kHz. De dvd-speler geeft via de HDMI aansluiting 480/576p, 720p, 1080i en 1080p weer. Progressive scan op component gaat niet verder dan 480p/576p. De HDMI aansluiting verdient daarmee de voorkeur. De dvd-speler accepteert alle gangbare formaten inclusief MP3. De tuner tenslotte is een standaard oplossing die goed werkt en zowel voor AM als FM 40 voorkeuze zenders laat instellen.Om de DVDI 10 te beoordelen op beeld en geluid kon ik beschikken over een set Ruark Sabre III monitors op Target stands. Daarnaast is dankbaar gebruik gemaakt van JBL LS40 monitors die eveneens in huis waren voor een recensie. Beide luidsprekers neigen op de DVDI 10 naar een donkere weergave. Het apparaat is zeker een fraaie luidspreker waard, maar het is goed de keuze af te stemmen op het karakter van de Primare. De versterker levert voldoende vermogen en is strak genoeg in de bassen om een vloerstaander van klasse en enig formaat aan te sturen. Monitors profiteren van de kracht in de laagweergave die de Primare in huis heeft. Voor het weergeven van beeld koos ik een Thomson LCD scherm van 30”, aangesloten via s-video en via HDMI/DVI. Tijdens de recensie vielen een paar dingen direct op. Zoals het schitterende beeld via 1080i (het maximale wat de Thomson aankan). Dat het volume van de tuner, dvd-speler en cd niet prettig op elkaar zijn afgestemd. De tuner speelde meestal op niveau 5 tot 10, de cd op 10 tot 20, de dvd liet zich opvoeren tot 50. U kunt zich voorstellen wat er gebeurt als je ondoordacht van dvd naar radio schakelt. Opnieuw positief is de bediening: feilloos en handig. Je bent zeer snel thuis in de DVDI 10. Helemaal ideaal is de instelbare lipsynchronisatie, zodat beeld en geluid altijd synchroon kunnen lopen.

MERK

EDITORS' CHOICE